Cameratoezicht draagt bij aan een veilig Nieuw-West

Niek Wijmenga is in april begonnen als duo-bestuurscommissie lid voor het CDA. Naast zijn dagelijkse baan als financieel adviseur werkt hij parttime aan een promotieonderzoek bij de TU Delft en is hij reservist bij  de Koninklijke Landmacht.

Niek Wijmenga CDA

Niek Wijmenga CDA

Denkt u dat cameratoezicht echt bijdraagt aan de veiligheid in ons stadsdeel?

Wetenschappelijk valt dat moeilijk te bewijzen, er spelen immers veel meer ontwikkelingen die de veiligheid beïnvloeden dan alleen het cameratoezicht. Maar wanneer we agenten er op aanspreken, zeggen zij zelf dat er regelmatig gebruik van wordt gemaakt. Agenten zijn vaak sterk in de minderheid bij het uitvoeren van hun taak. Het is dan prettig wanneer er “meegekeken” kan worden en op die manier bijvoorbeeld zakkenrollers en verdachte personen kunnen worden geïdentificeerd. Commerciële ondernemingen investeren zelf in camera’s in hun eigen winkels, omdat zij merken dat dit de veiligheid ten goede komt. Op verschillende pleinen waar cameratoezicht is geïntroduceerd, zien we ook dat het straatbeeld veiliger is geworden. Het is dan niet verstandig om de camera’s vervolgens weg te halen net als het iets beter gaat.

Vindt het CDA cameratoezicht een relatief zwaar middel?

Liever doe je het natuurlijk niet, ik kan me voorstellen dat mensen zich er niet prettig bij voelen. Aan de andere kant moeten we het ook niet overdrijven. Het cameratoezicht van de politie is aan strenge regels gebonden. De beelden worden snel weggegooid wanneer blijkt dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. De huidige regels hebben dus veel waarborgen voor de privacy en worden streng gecontroleerd. Het is geen prettig middel, maar daar staat tegenover dat de overvallen, diefstallen en inbraken ook niet prettig zijn.

Hoe zou cameratoezicht idealiter ingezet moeten worden in ons stadsdeel?

Op alle plekken waar dit zinvol is, zou cameratoezicht geïntroduceerd moeten worden. Op het moment dat de specialisten van de politie er weinig gebruik van maken is het blijkbaar niet zinvol. Op dit moment geeft het CDA prioriteit aan veiligheid boven (beperkte) inbreuk op de privacy. Bij het Sierplein blijkt uit onderzoek van de gemeente dat maar liefst 70% van de bewoners het met ons eens is. Het is jammer dat de politiek hier niet naar luistert.

Simone Plantinga GroenLinks

Simone Plantinga GroenLinks

Simone Plantinga is sinds juni lid van de Bestuurscommissie voor GroenLinks. Daarnaast is ze adviseur bij het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag.

Denkt u dat cameratoezicht echt bijdraagt aan de veiligheid in ons stadsdeel?

Een camera komt altijd te laat. Camera’s voorkomen eigenlijk niets, ze helpen hooguit bij het opsporen. Achteraf. En dat is altijd te laat. We weten al heel lang wat we moeten doen om de straat veiliger te maken: we moeten zorgen dat, vaak jonge, mensen niet in de verleiding komen om de criminaliteit in te gaan – door ze op school te houden, te integreren, stageplekken te bieden en niet te accepteren dat ze gaan rondhangen en rotzooi trappen.

Wat ook helpt is investeren in goed politiewerk. Politie hoort op straat, niet achter een beeldscherm. Camera’s kosten ook klauwen met geld – veel meer dan mensen denken. Dan moet je ze alleen inzetten als ze echt toegevoegde waarde hebben. En dat kan niemand bewijzen, want cijfers ontbreken. Als ze echt zo effectief zijn dan moet dat ook aantoonbaar zijn, zou je zeggen.

Vindt GroenLinks cameratoezicht een zwaar middel?

Natuurlijk. Cameratoezicht gaat in tegen ons grondrecht om met rust gelaten te worden. Dat betekent dat het een zwaar middel is. Dan moet je goede argumenten hebben dat ze echt nodig zijn. De gemeente slaagt er niet in dat aan te tonen. Ze maakt niet duidelijk wat in de verschillende buurten de toegevoegde waarde is van cameratoezicht op de veiligheid op straat. Helpen ze wel? En we weten ook niet hoeveel criminelen hun werkterrein verhuizen naar buurten waar geen camera’s zijn.

Hoe zou cameratoezicht idealiter ingezet moeten worden in ons stadsdeel?

GroenLinks in Nieuw-West wil dat camera’s alleen worden geplaatst als ze echt nodig zijn en als er vooraf heldere afspraken zijn over onder welke omstandigheden ze weer weggehaald kunnen worden. Ze hangen er nu in elk geval veel te vaak alleen maar voor de sier. Mensen voelen zich dan misschien veiliger, maar zijn dat niet. Dan draai je de burger een rad voor de ogen. Mensen hebben helemaal niets aan schijnveiligheid.

 

  1 comment for “Cameratoezicht draagt bij aan een veilig Nieuw-West

  1. Luke
    29/06/2015 at 13:13

    wat ik het liefst zie is camera’s met luidsprekers, op straat,zodat mensen ook aangesproken kunnen worden,op hun gedrag en hun wandaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.