Buurttour op 1 vierkante kilometer

Ook aanstaande vrijdag en zaterdag

Buurttour op 1 vierkante kilometer

Slotervaart – Nieuw-West Open deed haar naam afgelopen zaterdag weer enorm eer aan. In de Staalmanplein- en de Delflandpleinbuurt werden vele deuren geopend voor nieuwsgierigen uit Nieuw-West én daarbuiten. Onder leiding van erfgoeddeskundige Charlotte Labrie (van Architectuurcentrum ARCAM), die vroeger vaak bij haar opa en oma in deze buurt op bezoek kwam, ging de buurttour langs Turkse taalschool STOC, waar oprichter Ismail Ercan – al twintig jaar – gedreven de Turkse taal aan bewoners van Turkse én andere afkomst verzorgt met zijn team. In de brede school aan het Staalmanplein gebeurt meer: buurvrouwen van verschillende nationaliteiten koken en eten samen, kinderen van Turkse ouders leren er Turks, Nederlanders ook, er wordt lesgegeven in volksdans, muziek en begeleid met huiswerk.

De buurttour ging ook langs de kluswoningen even verderop, aan de U.J. Klarenstraat, waar men – inschrijven kan nog even! – voor een prikkie (€ 56.000 startprijs) een cascowoning naar eigen wens kan verbouwen en inrichten. Ingrid Lochem ging tijdens een open dag een kijkje nemen voor haar dochter, heeft nu zelf een huis gekocht – en haar zussen ook – en is nu bestuursvoorzitter van de kluswoners. Zij en andere bewoners roemen hun toekomstige huis – “Je kunt je fantasie erop loslaten” – “Je kunt meer verdiepingen boven of naast elkaar kopen als je wilt” – “Ik heb straks een tuin van 8 bij 6 meter!” – en de buurt. Een buurt in opkomst, weten en zien ze. “We gaan het hier net zo leuk maken als bij mij nu in De Pijp,” aldus Ingrid. Dat mag woningcorporatie de Alliantie in haar zak steken. En ook architect Klaas Waarheid (Van Schagen Architecten), die de toekomstige Slotervaarders begeleidt bij het ontwerp- en ontwikkelproces. “Meer dan de helft van de woningen is al verkocht!” Ook in de Delflandpleinbuurt is Waarheid betrokken en vertelde hij over de roerige geschiedenis én de aanstaande renovatie van het Delflandplein. Architect Leen Borst (Snitker/Borst) lichtte daar het nieuwbouwproject Masira toe. Na een tevreden blik op de nieuwbouw aan de Maassluisstraat (“We hadden een enorme verdichtingsopgave” en “De leefbaarheid is enorm vergroot door woningen op de begane grond te plaatsen”) belde hij spontaan aan bij een nieuwe bewoner. Ja, we mochten even binnenkijken. Borst glunderde (“Leuk om wat je hebt ontworpen in gebruik te zien”), de buurttourwandelaars kregen er een gratis kijkje in de veranderende Delflandpleinbuurt.

Ook een kijkje nemen? De tour onderleiding van Charlotte Labrie vindt nog een keer plaats op zaterdag 23 februari van 13.30 tot 17.00 uur en in iets andere vorm onder leiding van Iris Dik en Victorien Koningsberger op vrijdag 22 februari van 14.30 tot 17.00 uur. Verzamelen bij Coffeemania aan de Ottho Heldringstraat 3 en aanmelden via nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl. Zaterdag 23 februari is er ook een Open Dag bij de Kluswoningen (www.klarenstraat) tussen 13 en 15 uur. Het hele programma van Nieuw-West Open (deze maand dus in de Staalmanplein- en Delflandpleinbuurt) is te lezen op nwopen.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.