Buurtbewoners en OBA-directeur in gesprek over bieb in Slotervaart

“We zoeken naar een manier om terug te komen in Slotervaart. Helaas lukt dat niet op deze plek. Vandaag sluiten we echt en dat doe ik niet voor mijn lol.” Dat zei OBA-directeur Martin Berendse zaterdagmiddag tegen zo’n 60 buurtbewoners in de OBA-vestiging bij het Sierplein.

Martin Berendse geeft uitleg in OBA Slotervaart

Het actiecomité Red de bieb Sierplein bood hem een pakket aan met bijna 800 handtekeningen en petities die in de afgelopen tijd zijn opgehaald. Ook werd er een speciaal actielied gezongen: ‘Oba Oba Oba, Ga niet aan de haal, Oba Oba Oba, Je bent van ons allemaal’.

Protestlied buurt in OBA Slotervaart

Berendse: “Ik snap de teleurstelling. We willen als OBA graag in elke buurt en wijk van de stad zitten. Maar in de afgelopen jaren heeft de OBA steeds minder subsidie gekregen. Eerst in 2012/2013, toen Stadsdeel Nieuw-West zo fors op de OBA bezuinigde dat we de locatie Overtoomse Veld moesten sluiten. In de afgelopen jaren kregen we weer 1 miljoen euro minder. Dan moet je scherpe keuzes maken. Vandaag nemen we afscheid van een vestiging die relatief dichtbij andere OBA-locaties ligt, zoals OBA Osdorp en OBA Postjesweg, dat begin volgend jaar opent. We wilden tot die tijd graag nog hier blijven, maar dat bleek niet mogelijk.” De OBA wil in Nieuw-West meerdere kleine OBA-punten openen, waarvan Casa Sofia (Ottho Heldringstraat) er nu al één is.

Het actiecomité en de buurtbewoners vroegen Martin Berendse of hij “de uitdaging aan wil gaan om samen met ons een leer- en ontmoetingsplek te creëren voor de buurt”. In het actielied riepen ze de OBA op om  ‘out of the box’ te denken. Die uitdaging neemt Berendse graag aan: “Gelukkig zingen jullie ook dat je best wilt helpen. Ik wil heel graag in gesprek blijven, want de buurt is enorm betrokken bij de OBA. Ik vind dit indrukwekkend.”