Burgerbakken aan de Sloterplas

‘Buurtbewoner Jorine van H. plaatst illegaal afvalcontainers op het Sloterstrand,’ had de kop boven dit stukje kunnen zijn. Dat was namelijk precies wat er gebeurde op de laatste dag van de hittegolf. Maar dat zou een beetje flauw zijn.

Want wat was er aan de hand? Zoals iedereen weet kunnen Amsterdammers heel goed klagen. Over het weer, de burgemeester, Ajax en al het afval op straat. Dat is ook hartstikke leuk om te doen, maar zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.

Jorine van Hooijdonk, zo heet de bakplaatster voluit, klaagt ook weleens over zwerfafval, maar steekt liever zelf de handen uit de mouwen. Ze prikt met buren al jaren afval en bovendien denkt en praat ze met allerlei ambtelijke instanties en bestuurders over structurele oplossingen. Dat laatste schiet, op z’n Amsterdams gezegd, geen fuck op. Want ondanks vele verzoeken om een paar extra vuilnisbakken op tactische plekken op het Sloterstrand wil dat maar niet lukken. Met als gevolg dat het daar elke ochtend een enorme puinhoop is.

Vaak is het zo erg dat je de oude naam Varkensbaai weer hoort. Een zwijnenstal dat is het is. Voor de hardwerkende schoonmakers is het elke dag vechten tegen de bierkaai of water naar de plas dragen.

Wonder boven wonder trappen deze afvalhelden daar elke dag weer in. Dank!

Maar het kan slimmer dacht Jorine. Dus bestelde ze bij bol.com wat afvalcontainers en in een vrolijke optocht rolde ze die naar het volle Sloterstrand. Slotje erom, zak erin en na een kort en mooi openingswoordje waren deze burgerbakken officieel geopend. Jong en oud op het strand reageerden met een groot applaus en al snel ontstond er een rijtje van badgasten die allemaal iets in de banaankleurige bakken wilden gooien. Alsof het de populaire ‘Papier Hier’ roepende Holle Bolle Gijs van de Efteling was. Bedankt Jorine voor deze actie, want illegaal of niet, het werkt. En daarom staat er dus een andere kop boven dit stuk.

Hugo Hoes