Braderie werd echte Jaarmarkt

Anja Maas

Badhoevedorp. “Een evenement, dat het hele dorp laat bruisen, zoals vroeger de jaarmarkt deed. Daar gaan we voor. En dan met het thema waarmee we de toekomst in willen gaan: Badhoevedorp Samen Eén.” Dat wilde de organisatie van de Jaarmarkt 2.0 en wie er op 9 juni is geweest, kan alleen maar zeggen: prima geslaagd.

Dat was mede te danken aan het fantastische weer. Zonnig, warm, niet te warm: er wordt in Badhoevedorp over heel wat geklaagd, maar dat ging dit keer niet over het weer. De inwoners hadden er zin in al vroeg was het dan ook druk. Vanaf het winkelgebied Lorentzplein-Sloterweg, langs de Burgemeester Amersfoordtlaan tot en met de hele Pa Verkuijllaan liep er door het dorp een lint van braderiekramen: met koopjes, informatie, demonstraties, en specifieke acties van ondernemers. “Ik zit hier midden in het traject en heb voor mijn deur een rustpunt ingericht”, zei Sylvia Wagenaar. “Wie stopt bij mijn schoonheidssalon kan gratis zijn nagels laten lakken of genieten van een bindweefselmassage. En je ziet, de belangstelling is prima. Er staat een speciaal bankje klaar als je even op je beurt moet wachten”. Daar werd enthousiast gebruik van gemaakt en het was voor de wachtenden een mooi moment om even bij te praten. Over de toekomst van het nieuwe dorpshart bijvoorbeeld, waarover de meningen duidelijk verdeeld zijn. Want wat gaat er nu precies gebeuren? De gemeente gaf uitleg over de stand van zaken bij een kraam voor het oude pand van Boetiek-in, de Dorpsraad stond met een kraam voor de bibliotheek. Een flink eind van elkaar. Toeval? Of juist een symbool om te laten zien hoe ver de ideeën over participatie en meedenken uiteenlopen?
Op het podium bij het ‘parkje’ in de Burgemeester Amersfoordtlaan dromde het publiek al vroeg samen om te genieten van een zeer gevarieerd programma. Ridder Arthur, Dansschool Ponne, Mad Science, Olav Kuiper, Cruise Control en anderen lieten zich zien en horen. Gewoon leuk! En natuurlijk was er– zo hoort dat op een jaarmarkt – van alles te koop. Eten, drinken, kleding, en ook tegeltjeswijsheid. En bij dat laatste, zag Badhoevedorp tijdens de Jaarmarkt 2.0, horen nu ook de uitspraken van Johan Cruyff !