Blije juwelier viert 50e verjaardag “Goud voor Juwelier Nusselein”

Het hele jaar door wordt met ‘glinsterende aanbiedingen’ het jubileumjaar gevierd. Afgelopen week werd nog grootser uitgepakt – toen was het exact vijftig jaar geleden dat Wim en Ria Nusselein hun juweliersbedrijf begonnen – en zaterdag was er de grande finale in de filialen aan de Burgemeester De Vlugtlaan en de Kinkerstraat, waar dochter Yvonne en zoon Eric nu aan het roer van het familiebedrijf staan.

Shirley Brandeis

nusseleincollage-50-jaarsiteAls een waar casino mochten de klanten in Slotermeer dobbelen voor korting, terwijl in Oud-West een draai aan het Rad van Fortuin volstond. Tot maar liefst twaalf procent (het maximale aantal ogen dat je met twee dobbelstenen gooit) kon de korting bij aankopen afgelopen week oplopen. “Mensen mochten na het afrekenen dobbelen en kregen de gewonnen korting contant terug. Dat was een grote verrassing!” vertelt Yvonne Nusselein over de leuke actie in de zaak. Iedere zes weken vierde de blije juwelier, zoals het motto al sinds de jaren zestig luidt (omdat de meeste aankopen blije aankopen zijn), dit jaar het gouden jubileum. Afgelopen zaterdag was extra feestelijk met een gratis taxatie van briljante sieraden, die met hoge korting ingeruild konden worden voor nieuwe sieraden.

Opa en oma Nuss
Yvonne kan zich geen leven zonder de zaak voorstellen. Met de spreekwoordelijke paplepel werd het haar en broer Eric ingegoten, maar logisch was het overnemen van de zaak eind vorige eeuw niet. “Zeker zeven dagen per week werken in de winkel, ik ben niet gek, zei ik toen ik jong was. Vrachtwagenchauffeur wilde ik worden!” Met de diploma’s voor tientonners al op zak, klaar om de bloemenmarkt in Parijs een boost te geven, werd het toch ook een juweliersopleiding. Eric koos meteen voor het familievak (opa en oma ‘Nuss’ zaten in de horlogerie) en leerde het vak in Duitsland. “Toen mijn ouders in 1999 aangaven te willen stoppen, was het gewoon te zonde om het aanbod af te slaan.”  Yvonne: “ Zo’n mooie zaak; die wilden we graag voortzetten.”

Vrachtwagen met zand
Een familiebedrijf is het nog steeds. Vaders deskundigheid heeft de familie tot zijn dood in 2014 in ere gehouden, achter de schermen is moeder Nusselein nog altijd betrokken en schoonzoon Paul doet de administratie. Yvonne: “Als ik parelsnoeren, mijn moeders favoriet, ga inkopen, gaat ze nog steeds mee om samen de mooiste uit te zoeken.” Het lef en het inzicht hebben ze van vader. “Hij maakte hele aparte etalages. Zo liet ie een keer een vrachtwagen met zand afleveren voor het thema ‘de zee’. En ook met het inkopen was hij anders. Hij kocht dingen in die anderen lieten liggen. Dat doen we nog steeds en dat maakt onze collectie zo uniek.” Uniek is Nusselein ook in de betrokkenheid bij de buurten waar zij gevestigd is. Yvonne: “M’n vader organiseerde jarenlang de braderie, huurde dan een organist in en regelde aan het eind van het jaar een Kerstman met arrenslee. Hij hield van die reuring. Mijn man Paul bemoeit zich ook graag op positieve manier bij de omgeving. Die moet voor ons en de klanten schoon en veilig zijn.”

Trakteren
Sommige van die klanten komen bijna al hun hele leven bij ‘hun’ juwelier. “Dat we zoveel vaste klanten hebben, is zeker rondom dit jubileum te merken,” aldus Yvonne. “Zo kwamen Henny en Ed langs met een enorm boeket voor ons en hadden ze ook nog voor elke medewerker een mooie rode roos!” Ze trakteren zelf ook graag. Vandaar een jaar lang aanbiedingen (die doorgaan zolang de voorraad strekt) en een feestweek; met ook een klein presentje voor iedere klant. En als afsluiter op de zondag een intern feest voor alle Nusseleincollega’s. “We gaan onder andere langs bij The Grand. In dit voormalige stadhuis zijn mijn ouders getrouwd. Als dat niet was gebeurd, was er nooit een Nusseleinwinkel geweest…”

Juwelier Nusselein, Burg. De Vlugtlaan 194-198, tel.: 020-6132371.
Openingstijden: di-vr 09:15-17:45, za 9:15-16:45. Bereikbaar met bus 19, 21, 64 en 80, tram 7 en 14. Mail: info@nusselein.nl. Website: www.nusselein.nl.