Bijeenkomsten ‘Meer voor elkaar’ in Badhoevedorp en Hoofddorp

Wand vol adviezen van inwoners Haarlemmermeer-Zuid

HAARLEMMERMEER – Burgemeester Theo Weterings nodigt inwoners van het midden en noorden van Haarlemmermeer uit voor een bijeenkomst met het thema ‘Meer voor elkaar’. Inwoners zijn welkom op 30 oktober in het Dorpshuis van Badhoevedorp of op 5 november in het raadhuis in Hoofddorp. Inloop 19.00 uur, aanvang programma: 19.30 uur.

gemeente haarlemmermeer

‘Meer voor elkaar’ is ook de titel van een ontwerpnota van het college. De aanleiding voor de nota en de bijeenkomsten is dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor nieuwe taken zoals de volledige jeugdzorg, begeleiding van zorgvragers, de persoonlijke verzorging uit de AWBZ en de nieuwe Participatiewet. Taken die nu nog bij het Rijk, zorgverzekeraars of de provinciale overheid liggen. Voordat er een definitieve nota ligt met de aanpak van de nieuwe taken vraagt het gemeentebestuur eerst advies aan de inwoners en professionals. Hiervoor vond een eerste bijeenkomst plaats op 15 oktober in Nieuw-Vennep voor inwoners van Haarlemmermeer-Zuid.

Nieuw-Vennep

Ondanks de kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal stroomde de grote zaal in ‘t Trefpunt in Nieuw-Vennep vol. Per tafel kon, onder leiding van een gespreksleider, iedereen zijn of haar zorgen uiten en de gemeente adviseren. Dat de gesprekken aan de tafels bruikbare ideeën en adviezen opleverden, bleek wel uit de volgeschreven vellen en ‘geeltjes’ die iedere tafel aanleverde. Per groep werden de belangrijkste punten voorgedragen aan burgemeester Weterings. Opvallend was het gebruik van het woord ‘cultuuromslag’. “Het zou mooi zijn als inwoners uit Haarlemmermeer weer een beetje teruggaan naar vroeger en opnieuw voor elkaar leren zorgen. Op grote boerderijen was dat vroeger heel gewoon.”

‘Betrokkenheid, betrokkenheid…’

Iemand anders benadrukte: “Betrokkenheid, betrokkenheid, betrokkenheid… én korte lijnen. Daar gaat het om.” Ook was men van mening dat het belangrijk is dat inwoners elkaar op een makkelijke manier kunnen vinden en vraag en aanbod bij elkaar kunnen brengen. Het idee is hiervoor per wijk of kern één of meerdere herkenningspunten te realiseren. Er was ook een warm pleidooi voor behoud van het Persoonsgebonden Budget (PGB). Een mevrouw gaf aan dat door deze vorm van zorg te behouden, maatwerk mogelijk is en de zorg relatief goedkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.