Bijeenkomst 50 jaar Marokkaanse Migratie Nederland in Nieuw West:

Stichting vrouwenontmoetingscentrum de Hippe Heks en Stichting Eigenwijks organiseren op woensdag 22 mei een bijeenkomst in het kader van 50 jaar Marokkaanse Migratie Nederland in De Honingraat, te Amsterdam. Wethouder Touria Meliani spreekt over de rol die moeders en andere vrouwen vervulden tijdens de immigratie naar Nederland. Daarnaast presenteert de Hippe Heks deel twee van de boekenserie ‘Zoet, Zout, Sober en Satijn’ en wordt de buurttentoonstelling Vrouwen van Nieuw-West in Slotermeer-West geopend. De bijeenkomst wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Aanmelden kan via: info@dehippeheks.org

Jubileum 50 jaar Marokkaanse Migratie
Nederland en Marokko tekenden op 14 mei 1969 een wervingsverdrag, waarmee Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel mogelijk werd gemaakt. Op 22 mei zullen we samen stil staan bij dit historische moment. “De rol van vrouwen bij de Marokkaanse migratie is onderbelicht, op deze bijeenkomst zullen deze vrouwen en hun dochters daarom juist centraal staan ” – Karel Blanksma, directeur V.O.C. de Hippe Heks.

‘Zoet, Zout, Sober en Satijn’
Ter ere van het 35-jarig jubileum van vrouwenontmoetingscentrum de Hippe Heks wordt de boekenreeks ‘Zoet, Zout, Sober en Satijn’ ontwikkeld. Het eerste boekje kwam uit op Internationale Vrouwendag 2019 en bestaat uit een reeks portetten en recepten van vrouwen met verschillende afkomst. Tijdens de bijeenkomst 50 jaar Marokkaanse Migratie op 22 mei 2019 zal wethouder Touria Meliani het tweede deel in de reeks in ontvangst nemen.

Vrouwen van Nieuw-West
De foto’s van het tweede deel van ‘Zoet, Zout, Sober en Satijn’ zijn tevens onderdeel van het project Vrouwen van Nieuw-West. In dit project staan vrouwen en hun verhalen centraal. Door middel van workshops storytelling, fotografie en de opening van meer dan tien tentoonstellingen in het hele stadsdeel maken vrouwen zichtbaar wie ze zijn en welke rol ze in hun wijk spelen. Meer informatie is te vinden op de website www.vrouwenvannieuwwest.nl

Dit evenement wordt tot stand gebracht in samenwerking met Eigenwijks,  Pakhuis de Zwijger, Amsterdam Museum en Openbare Bibliotheek Amsterdam. De voertaal van het evenement is Nederlands.