Bezorgdheid bij 4 en 5 Comités in Nieuw-West over incidenten rond Dodenherdenking

De 4 en 5 Mei Comités in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West zijn rond Dodenherdenking opgeschrikt door twee incidenten. Zij spreken hier hun bezorgdheid over uit en roepen op tot een dialoog.

Tijdens de optocht naar het monument aan de Haarlemmerweg in Slotermeer is door een aantal jongens “Allahu akbar” geroepen vanuit een auto. Het comité dat deze herdenking organiseert vindt het scanderen van teksten naar een groep mensen bij een Dodenherdenking “respectloos en dreigend”.

De politie heeft het kenteken van de auto genoteerd en heeft contact opgenomen met de eigenaar. Het comité wil graag aangifte doen van ordeverstoring, maar kreeg te horen dat er geen strafrechtelijke grond voor aangifte zou zijn.

Doelgerichte actie

Een ander incident is al door Pink Nieuw-West naar buiten gebracht. De (roze) krans die deze belangenorganisatie voor de LHBTIQ-gemeenschap heeft gelegd bij de Dodenherdenking in Osdorp bleek op 7 mei te zijn weggehaald en vernield. Pink Nieuw-West gaat zelf uit van een “doelgerichte actie tegen de LHBTIQ-gemeenschap” is en heeft aangifte gedaan bij de politie.

Het 4 en 5 Mei Comité Osdorp heeft inmiddels eveneens aangifte gedaan en sluit zich aan bij de woorden van Pink Nieuw-West: “Vrijheid is kwetsbaar, met name voor minderheden en nooit vanzelfsprekend! We moeten die vrijheid vieren zodat ze zichtbaar wordt. We moeten haar onderhouden en beschermen zodat ze niet langzaam bijna onmerkbaar door onze vingers glipt. We moeten er voor strijden als ze wordt aangevallen.”

In gesprek over tolerantie

Zelf geven beide 4 en 5 Mei Comités de volgende verklaring: “Wij zijn geschokt dat deze twee incidenten zich hebben voorgedaan in Nieuw-West. Het baart ons grote zorgen. Wij willen in gesprek met lokale en stedelijke organisaties om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Tegelijk spreken wij de wens uit dat er op die manier kan worden toegewerkt naar tolerantie, respect en vrede.”