Bewoners Energie Dag 2016 in Slotermeer!

tn_bewoners-energiedag-2015-brandeisfotografie-38

De middag in 2015 was vol handige tips en inspirerende verhalen

Bewoners Energie Dag 2016 in Slotermeer!

Na een geslaagde tweede editie in Zuid eind 2015 komt de Bewoners Energie Dag dit keer naar Nieuw-West. Vrijdag 7 oktober kunnen alle Amsterdammers zich een hele middag laten inspireren over energiebesparing in en om het huis. Goed voor milieu en portemonnee!

Tekst en foto: Shirley Brandeis

Stookkosten verlagen, kou buiten de deur en warmte juist binnen houden, bijdragen aan een beter milieu. Dat kan door te besparen op energie. De tips ‘doe een extra trui aan’ of ‘douche niet te lang’ kennen we allemaal wel. Maar wat kan er nog meer, wat werkt echt goed, en hoe ziet dat er in de praktijk uit? Al deze vragen worden vrijdag 7 oktober beantwoord tijdens de derde editie van de Bewoners Energie Dag, georganiseerd door het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) en de Wijksteunpunten Wonen. “Voor alle Amsterdammers,” benadrukt Aleida Verheus van het ASW. “Zowel huurders als kopers, mensen met een beperkt en mensen met een ruim budget. Voor iedereen die actief is of wil zijn met energiebesparing in zijn of haar  woonsituatie.”

Excursies
Excursies in de late ochtend zijn de praktijkgerichte extra’s deze dag voordat het programma om één uur in de Honingraat begint. Bezoek bijvoorbeeld de Gasloze Woning in de Pijp (de enige excursie buiten Nieuw-West), bekijk de renovaties in de Aireywoningen aan de Burgemeester De Vlugtlaan of spreek met bewoners van de klimaatneutrale nieuwbouwwijk Stadstuin Overtoom.

En dan de middag: in de Honingraat aan de Slotermeerlaan wordt u op duurzaam vlak wegwijs gemaakt door ervaringsdeskundigen. Er zijn informatiekraampjes, workshops en lezingen; alles door bewoners en professionals gegeven. Onder andere over het aanschaffen van zonnepanelen (sowieso staat er veel over zonne-energie op het programma) en over het energieneutraal maken van je huis door een medewerker van URGENDA, de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die in 2015 een klimaatrechtszaak tegen de overheid won.

Energievoorlichting aan huis
Als klap op de duurzame vuurpijl trapt wethouder Laurens Ivens deze middag het project Energiecoaches Amsterdam af. Verheus verheugd: “Dat is een jarenlang durend project dat de gemeente graag subsidieert. Vrijwilligers worden hierbij opgeleid tot energiecoaches die bij de mensen thuis op bezoek gaan om energievoorlichting te geven. Van achterstandswijk tot rijk Zuid kan men zich aanmelden voor een bezoek om de mogelijkheden om te besparen te bespreken. Daarbij worden ook energiebesparende producten zoals radiatorfolie en brievenbusborstels meegenomen. Producten die we overigens op 7 oktober verloten onder de aanwezigen!”

Genoeg reden dus om vrijdag 7 oktober in de agenda te zetten. Meld u aan voor de excursies in de ochtend (het aantal plaatsen is beperkt) en/of het middagprogramma in de Honingraat via www.steunpuntwonen.nl/agenda. Deelname is gratis en inclusief koffie, thee en een borrel.

Het middagprogramma van de Bewoners Energie Dag wordt gehouden op vrijdag 7 oktober van 12:45 (inloop) tot 16:30 uur. Het programma start om 13:15 uur met aftrap door wethouder Ivens. Locatie: Honingraat, Slotermeerlaan 103, Slotermeer. Voor meer informatie over de excursies, zie www.steunpuntwonen.nl.