Bevolkingsonderzoek borstkanker start in gemeente Haarlemmermeer

Alle vrouwen in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar ontvangen eens per 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Vanaf 31 juli 2017 kunnen vrouwen uit de plaatsen: Schiphol-Rijk, Badhoevedorp en Lijnden weer meedoen. De gegevens van de vrouwen ontvangt Bevolkingsonderzoek Midden-West automatisch van de gemeente. Een goed georganiseerd onderzoek is een belangrijke manier om de sterfte aan borstkanker terug te dringen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker.

 

Bevolkingsonderzoek

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten. Deelnemers ontvangen binnen 2 weken een uitslagbrief. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige zekerheid. Ook kunnen niet alle gevallen van borstkanker vroegtijdig worden opgespoord. Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts. Het is belangrijk om regelmatig deel te nemen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en gratis.

Waar staat het onderzoekcentrum?

Locatie onderzoekscentrum: op het parkeerterrein bij Sporthal De Sporthoeve, Snelliuslaan 1, 1171 CZ Badhoevedorp

Postcodegebieden:1119, 1171 en 1175

Aantal uitgenodigde vrouwen: ongeveer 2170

Veel voorkomende vorm van kanker

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Van elke 1.000 onderzochte vrouwen is bij ongeveer 25 vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer 7 op de 25 van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op www.bevolkingsonderzoekmidden-west.nl. U kunt ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Midden-West op telefoonnummer 088 266 90 00, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.