Bekeurd voor afval van een ander

500 euro boete voor winkelier

Slotermeer – Hij sliep er slecht van. “Dat iemand op die toon en met zo’n verhaal je zomaar 500 euro boete op kan leggen… Ik ben er kapot van.” De goedlachse eigenaar van Deco Home Brandeis, Herman Planken, werd vorige week in zijn winkel op pittige toon berispt door een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar).

“Het ging over een verpakking die naast een afvalcontainer in Bos en Lommer was neergezet door mij. Ik wist meteen dat dat niet kan. Als winkelier heb ik contracten met afvalbedrijven. Daar betaal ik voor. Alles wordt vanuit de zaak altijd netjes neergezet op de afgesproken tijd en plek, en vervolgens opgehaald. En ook: ik ben er de persoon niet naar om ook maar iets naast een afvalcontainer te leggen. Zelfs als ik het van buren zie, raap ik het op om het in de bak te doen.”

De bekeuring komt op het bordje van de winkelier te liggen, omdat de naam van zijn winkel op de verpakking staat en de dader niet is te achterhalen. Planken: “Logisch dat de naam van de zaak erop staat. Mensen bestellen iets en halen het op. De doos waarin ik het ontvang, is een stevige, waarin ik het graag netjes meegeef.” De klant heeft vervolgens de doos – ruim een halve kilometer van de winkel – naast de afvalcontainer geplaatst. “De boa eiste dat ik de naam van de klant zou geven. Die zou dan 95 euro boete krijgen als particulier. Maar geen haar op mijn hoofd om iemand zo te verlinken.”

Van slag is hij ook van de manier waarop de boa, met collega, binnenkwam. “Ze begon op een toon dat ik dacht dat ik iets heel ergs had gedaan. Intimiderend vond ik dat. Ik wist toen nog niet waar het over ging. Ik heb er slecht van geslapen.” Wakker ligt ie ook van de 500 euro hoge boete. “Dat is als winkelier haast niet op te hoesten.”