Basisschool Veerkracht herdenkt voor het 30ste jaar verzetsstrijders

Ruim 70 jaar geleden werden aan de Haarlemmerweg in Amsterdam drie mensen gefusilleerd; Matthijs Verkuyl, zijn zoon Hendrik en Piet Elias. Alle drie zaten zij in het verzet en werden door de Duitsers geëxecuteerd als represaille voor de aanslag op de spoorlijn.

De kinderen en ouders van basisschool Veerkracht luisterden, samen met buurtbewoners en nabestaanden, aandachtig naar de geschiedenis van dit monument, verteld door directeur Ina van den Boogaard. Kinderen uit groep 6 en 7 lazen vervolgens gedichten voor die zij zelf hadden gemaakt. Het monument is in 1985 geadopteerd door de school. Sindsdien zijn er elk jaar door de school herdenkingen georganiseerd.

Extra bijzonder is dat in dit 30ste jaar ook de nabestaanden van Verkuyl en Elias voor het eerst aanwezig waren bij de herdenking. Dit moment brengt ook beide families bij elkaar; voor het eerst sinds 70 jaar. De dochter van Piet Elias zat nog op de lagere school toen haar vader werd opgepakt. Tijdens de herdenking vertelde zij over haar herinneringen; hoe zij mee ging met haar vader om Joodse gezinnen te waarschuwen en dat zij werd ondergebracht bij een tante toen haar ouders werden gearresteerd door de Duitsers. Haar boodschap aan de kinderen: geef om elkaar, maak het gezellig en geniet van elke dag!

Piet Elias was politieagent en Mourad Chejjar van de Amsterdamse politie eerde tot slot het verzetswerk van Elias. De verworven vrijheid moeten we koesteren en niet te vergeten: op 5 mei vieren!
Tekst: Hélène de Bruine
Foto: Jacqueline den Otter