Basisschool de Pro Rege Noorderhof

Basisschool de Pro Rege Noorderhof zet met IMC Basis vakexperts uit Nieuw-West voor de klas

Maandag 14 oktober stond geen vaste leerkracht maar een vakexpert voor de klas van groep 7/8 van de Pro Regeschool Noorderhof in Amsterdam Nieuw-West. En dit was nog maar het begin want deze lessen komen de komende twee jaar wekelijks terug.

Het is de aftrap van het programma van IMC basis, waar de nieuwe school, als eerste school in Amsterdam Nieuw-West, vanaf vandaag mee start. Met het programma, waarbij vakexperts leerlingen een kijkje geven in hun vakgebied, komen beroepen van verschillende opleidingsniveaus aan de orde. Het doel van de lessen is kinderen voor te bereiden op de belangrijkste stap na hun schoolbestaan: leuk en passend werk vinden waarin zij zich met plezier verder kunnen ontwikkelen. Tijdens het programma komen leerlingen in aanraking met diverse vakgebieden zoals journalistiek, wetenschap, recht, geneeskunde en beeldende kunst.

Het startschot van het programma werd vandaag gegeven door acteur Ferdi Stofmeel, die op dit moment te zien is in de VPRO-serie De Regels Van Floor waarin Floor regels en antwoorden bedenkt voor levensvragen van 10-jarige meiden. Tijdens zijn gastles interviewden de leerlingen Ferdi en ontfutselden hem de geheimen van zijn vak. Na de inspirerende gastles opende Ferdi officieel de Pro Regeschool Noorderhof als eerste IMC basisschool in Nieuw-West.

Ferdi over zijn ervaring als gastdocent: “De bedoeling van de gastles was natuurlijk dat ik de leerlingen iets bij zou brengen over mijn vak. Maar eerlijk: ik heb zelf ook heel veel geleerd. Heerlijk hoe vrij kinderen zijn in het stellen van vragen. Daar kunnen volwassen interviewers nog wat van leren.”

Marlies Oonk, locatiedirecteur van de Pro Regeschool Noorderhof: “Het programma biedt echt een meerwaarde voor onze leerlingen en past uitstekend bij de wijze waarop we het onderwijs hier inrichten: betekenisvol leren. Met het programma van IMC Basis ontdekken leerlingen waarom ze bepaalde kennis en vaardigheden nodig hebben en krijgen een bredere blik op de wereld. Daarnaast is het super inspirerend want de leerlingen trekken letterlijk de wereld in, bezoeken de werkplek van de gastdocent en gaan aan de slag met leuke en leerzame opdrachten binnen het vakgebied. Fantastisch voor de kinderen, maar minstens zo leuk voor de gastdocenten, want wat is er nou leuker dan jouw passie doorgeven?”

Om binnen elk vakgebied een rijk programma te bieden, zijn de school en IMC basis nog op zoek naar nieuwe vakexperts die hun passie graag met hun toekomstige opvolgers delen. Mette van der Meulen van IMC Basis: “Een school heeft een belangrijke functie in de wijk, daarom werken we voor de IMC Basislessen bij voorkeur met vakexperts en ondernemers uit de buurt van de school. Dit wensen we ook voor de Pro Regeschool Noorderhof “

Heeft u interesse om als vakexpert mee te doen met een les in de rol van begeleider of gastdocent? Of wilt u meer weten over IMC Basis? Neem contact op via Mette.vanderMeulen@imcbasis.nl of Marlies.Oonk@amosonderwijs.nl