Ballet National de Marseille treedt op in Amsterdam

Het internationaal gerenommeerde dansgezelschap Ballet National de Marseille komt naar Amsterdam. Op zondag 19 maart is de Nederlandse première van hun voorstelling ‘Le Corps du Ballet’ in De Meervaart. Door de combinatie met moderne dans worden de buitengrenzen van ballet opgezocht.

In ‘Le Corps du Ballet’, losjes geïnspireerd op het literaire meesterwerk Massa en Macht van Elias Canetti, wordt het podium omgevormd tot een slagveld waarop groep en individu elkaar treffen. De lichamelijke kracht van iedere individuele danser wordt daarbij ingezet om het geheel te stuwen. Als groep vormen ze een nieuw ‘lichaam’ met een op zichzelf staande identiteit. Die transformatie wordt ondersteund door muziek die al net zo energiek en krachtig is als de confrontatie op het podium. De composities zijn modern, maar geïnspireerd op balletklassiekers als ‘De Notenkraker’.

De voorstelling werd eerder al geprezen door de Franse pers, die het omschreven als “een sterk, overtuigend en intens werk… zonder aan virtuositeit in te boeten” (La Marseillaise) en als een “overvloedig en origineel stuk met complexe gebaren. Op magistrale wijze en in een hels tempo uitgevoerd door de dansers en voorzien van een verbluffende visuele schoonheid” (Envrak).

‘Le Corps du Ballet’ is het eerste werk dat choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten maakten als directeuren van Ballet National de Marseille. Beide heren geven tevens leiding aan ICK, dat als huisgezelschap aan De Meervaart verbonden is. Met liefde halen zij hun Franse productie, inclusief 16 dansers, nu naar Amsterdam.

De dialoog tussen klassiek ballet en moderne dans, dat het werk van Greco en Scholten al langer karakteriseert, staat centraal. “We willen graag nóg specifieker en dieper ingaan op onze zoektocht naar identiteit”, leggen ze uit. “We zoeken de oorsprong van ballet en de confrontatie met onze eigen ‘taal’. Die zoektocht vindt plaats door, met en dankzij de lichamen van de dansers van BNM. Tegelijkertijd proberen we onze onschuld en open blik te bewaren, zodat we met en van de dansers kunnen leren.”

Te zien op zondag 19 maart, 16:00 uur

Tickets kosten 1e rang € 30,00 en 2e rang € 25,00
Meer informatie via
www.meervaart.nl