Bakkie bij een bakkie

Serie: Extra inzet in de buurt

Iedereen wil zijn of haar buurt schoon, heel en veilig houden. Toch zijn er buurten waar dit niet lukt en waar extra inzet nodig is. Stadsdeel Nieuw-West heeft samen met bewoners een aantal plekken aangewezen die in 2016 en een deel van 2017 die extra inzet (in de vorm van maatregelen) kunnen gebruiken. Acht daarvan worden komende weken in de Westerpost toegelicht aan de hand van interviews met bewoners en bestuurders. Deze keer ‘Bakkie bij een bakkie’ van ondernemende bewoners Nico Schoen en Hielke Ploeg.
Tekst en foto: Shirley Brandeis (i.o.v. stadsdeel Nieuw-West)
Als elke straat een Ton, Ans of Hassan had, waren ze snel klaar geweest met de taak die ze op zich hebben genomen. Deze drie namen van actieve bewoners vallen geregeld tijdens een gesprek met de Osdorpse bewoners Nico Schoen en Hielke Ploeg. De een hardloper die op een bepaald moment in zijn leven stopte, bukte en een blikje van straat raapte om het in de prullenbak te gooien. “De schaamte die ik daarvoor had om dat te doen, was meteen weg. Ik ben nooit meer gestopt.” Schoen (68) rent met plastic tas, met handschoenen en een gemeentelijk hesje. Al heel wat hardlooproutes liet hij schoon achter en al heel wat mensen volgden zijn voorbeeld en zijn ook gaan, zoals hij het noemt, troeptrimmen. En het werkt. “Ik zie de buurt schoner worden, ik zie steeds meer mensen zich inzetten. Nodig, want als je weet wat plastic bijvoorbeeld voor schade aan kan richten!”

“Bewoners, die zich verantwoordelijk voelen, dát werkt!” zegt dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk, die ook een bakkie kwam doen bij Ton in de straat.

“Bewoners, die zich verantwoordelijk voelen, dát werkt!” zegt dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk, die ook een bakkie kwam doen bij Ton in de straat.

Aparte, logische plek
Om meer bewoners te betrekken bij het schoon houden of maken van de straten, kwam de 41-jarige Hielke Ploeg, met onder andere ‘verbinder’ en ‘inspirator’ op zijn visitekaartje, op het idee om niet alleen tijdens bewonersbijeenkomsten dezelfde vaak al betrokken mensen te spreken, maar ook op andere plekken mensen te bevragen. Op plekken waar je het als bewoner niet verwacht. Op een aparte, maar eigenlijk logische plek, omdat iedereen er gebruik van maakt: bij de afvalcontainers. ‘Bakkie bij een bakkie’ was geboren! Het idee: bij de afvalbakken krijgt de voorbijganger een bakkie koffie (of muntthee) aangeboden. Tijdens de eerste editie eind september waren er zelfs brownies voor de bewoners. “Door mijn vrouw gemaakt,” vertelt Ploeg. “Het zou mooi zijn als bij een volgende bakkie een bewoner uit de straat iets lekkers bakt. Voor de buurtbinding, voor de trek.”

Ochtendgymnastiek
“Voor mij is het een soort ochtendgymnastiek,” zegt Ton Nottelman, de Ton uit het begin van dit verhaal en al zes jaar containeradoptant in zijn straat. “Er staat altijd wel wat naast de containers; dan gooi ik het er maar in.” Als adoptant heeft Ton korte lijnen met betrokken ambtenaren én een sleutel om een van de afvalcontainers in zijn straat achter Tussen Meer te openen. “Even de zakken aanduwen en er kan weer meer bij.” De tijden zijn veranderd, interesse in een gezamenlijke schoonmaak op de galerij is klein, merkt Ton. “Mensen maken hun portiek, laat staan hun straat, ook niet meer schoon.” Jammer, want de gezamenlijke schoonmaak van vroeger was ook een mooi moment voor burencontact. Dat het meer bewoners aan het hart gaat, wordt duidelijk tijdens ‘Bakkie bij een bakkie’, mede door Ton opgezet. Een bewoonster vertelt bij het kopje thee dat ze haar buren nauwelijks kent en oppert een buurtfeestje. Een andere bewoner ergert zich aan brood dat – vaak nog met goede bedoelingen ook – op straat wordt gegooid. “Ze zouden een bord met een rat moeten plaatsen om te laten zien wat je ermee aantrekt.”

Niet de werkster
Ondertussen bedanken Schoen en Ploeg tijdens ‘Bakkie bij een bakkie’ bewoners die hun vuil op de juiste manier weggooien. De duimen gaan omhoog, een glimlach komt ervoor terug, een enkeling wil wel een bakkie met brownie. “Complimenteren en het goede voorbeeld geven, dat werkt,” aldus Schoen, die zelf heel wat verbale schouderklopjes tijdens zijn schoonmaakrondes ontvangt. Ploeg: “Wij vinden het ook belangrijk dat mensen dit zelf oppakken, het echt zelf willen doen. Dwingen is geen optie.” Wat wel werkt, is duidelijk maken dat de gemeente niet ‘de werkster’ is die alles opruimt. Dat het gemakzucht waarmee je een zak naast een volle bak achterlaat, tot zwerfvuil leidt. Ploeg en Schoen zoeken onder de noemer Osdorp Schoon naar oorzaken en oplossingen, samen met bewoners en gemeente. Als het even kan helpen ze daarbij, op een anders-dan-andere manier. “Het stadsdeel staat open voor ideeën van bewoners. Veel daarvan zijn al opgenomen in de gebiedsplannen die vorig jaar werden opgesteld. Ideeën en acties vanuit de mensen zelf werken vaak heel goed.” Met een knikje richting de afvalcontainers van Ton en buren. “Kijk maar hoe schoon het hier is.”

Zelf meedoen met schoon?

Wie  mee wil helpen zijn of haar buurt schoner te houden, bijvoorbeeld door een afvalcontainer te adopteren of een prikactie zwerfvuil te organiseren, krijgt daarvoor ondersteuning van het stadsdeel. Mail uw idee naar Catrinus Mak, c.mak@amsterdam.nl. Op de Facebookpagina ‘NieuwWestSchoon’ kunt u voorbeelden van acties bekijken. Meer weten over de gebiedsplannen 2016? Kijk dan op www.amsterdam.nl/gebiedsgerichtwerken.

  2 comments for “Bakkie bij een bakkie

Comments are closed.