Badhoevedorpers: laat je horen! 🗓 🗺

Haarlemmermeer Noord Meest recent
Inloophuis Esperanza Map

“Hart voor ons dorp”

Anja Maas

Badhoevedorp. De A9 is om, viaducten verdwijnen, open plekken verschijnen. En wat nu? Gemeente en belangengroeperingen staan niet op één lijn. In het dorp, in de winkels, op straat, gonst het……

Hart

Open ruimte in Badhoevedorp. Kansen genoeg, toch?

Daarbij komt een grote wens naar voren: de Badhoevedorpers willen een dorp met een hart. En eentje dat klopt voor de bewoners. Een centraal punt: voor winkels, voor activiteiten, zoals een flinke kermis, een mooie weekmarkt. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een plein dat ’s avonds niet is uitgestorven, maar waar restaurantjes zijn, waar reuring is, Kortom: een dorpshart dat leeft. De open plekken die nu verschijnen bieden daarvoor een prachtkans. Alleen hoe kunnen we die benutten????

Riet Verbeek, de motor achter inloophuis Esperanza, roept mede namens vele Badhoevedorpers iedereen op hier nu eens SAMEN de schouders onder te zetten. “Stop met zeuren en klagen. Dat leidt allemaal tot niets. Laat van je horen. Laten we ons wensenlijstje  zelf naar het Hoofddorpse raadhuis brengen. Desnoods met spandoeken. We waren jarenlang een dorp in twee delen, nu zijn we eindelijk één geheel, nu moeten ze ons een warm kloppend dorpshart gunnen. Laten we ons laten zien, zodat niemand op ons heen kan!

Op haar Facebookpagina valt te lezen wat er zoal op het wensenlijstje zou kunnen staan. “Bijna elk dorp kent een plek waar HET GEBEURT.  Zo’n plek moet nu voor Badhoevedorp de hoogste prioriteit hebben. Een centrale ruimte, misschien met een gedeeltelijke overkapping, zodat activiteiten als de markt niet lijden onder de regen. Een plein met winkels en horeca, waar mensen kunnen shoppen, eten en drinken. Dat geeft sfeer en gezelligheid, en dat zal dan weer andere activiteiten en evenementen aantrekken. De winkelsituatie is nu slecht.  Er is veel leegstand, begrijpelijk. Maar een nieuw dorpshart met goede faciliteiten moet ondernemers kansen bieden. En dat moet nu. Als we wachten is het te laat.
Er wordt volop gebouwd. Nieuwe huizen betekenen nieuwe bewoners, die moeten we voor hun boodschappen niet het dorp uitjagen. Ze zijn er overdag al niet, want ze werken in de regio, of zelfs nog verder weg. Dan doen ze inkopen in de plaats waar hun baan is. Waar anders, als je de beperkte mogelijkheden hier ziet. En zie ze dan maar terug te krijgen als er hier wel wat te winkelen valt. Hotels in Badhoevedorp? Prima, het aanbod groeit nog steeds. Maar wat moeten de mensen hier, behalve logeren? Er is ’s avonds niets te doen.  Maak het dorpshart aantrekkelijker, zorg voor wat trekkers. Dan speel je in op het toerisme.  En er is zoveel meer…..

Oproep

“Nee”, benadrukt Riet, “onze ideeën zijn niet gebaseerd op grootheidswaanzin. Badhoevedorp is geen Amsterdam, geen Haarlem, geen Amstelveen en ook geen Hoofddorp. Maar het is een dorp dat recht heeft op wat bij een dorp hoort: een centraal en levendig ontmoetingspunt. Daar willen we naar toe. Dat lukt niet met klagen en  overlegstructuren afbreken. Misschien wel als we duidelijk één stem laten horen. Allemaal samen, de ogen gericht op één ding: wij hebben hart voor Badhoevedorp. Geef ons nieuwe dorp een hart!

Meedoen?

Op 13 september wordt er gebrainstormd in Inloophuis Esperanza, Badhoevelaan 82. Laat even weten als je komt. Want bij een te grote opkomst – niets mis mee – zoeken  we een grotere locatie. Mail: vechtvoorbadhoevedorp@gmail.com.