Badhoevedorp haalde Sint-Nicolaas enthousiast binnen

Sint aankomst Badhoevedorp

“Welkom Sint, we zijn zo blij…..”

 Anja Maas

Badhoevedorp. Zaterdag 17 november, 12.00 uur. Zo het allemaal wel goed komen? Zou de goedheiligman zonder gedoe in Badhoevedorp arriveren? Hoewel iedereen die Badhoevedorp een beetje kent daar volop vertrouwen in had, ontstond er toch nog enige onrust. De aanloop naar de intocht van ’s lands grootste kindervriend vertoonde de nodige hobbels. De kranten stonden er vol van. Maar gelukkig stond Sint-Nicolaas ver boven al deze moeilijke zaken.

Medio november, aldus de goede bisschop, komt ik aan in Nederland en ga dan meteen ook naar Badhoevedorp. Dat is al heel lang zo. Misschien niet alle eeuwen dat ik besta, maar zeker toch wel de laatste 50 jaar. Ik zie geen enkele reden om daarin verandering te brengen.” Vanuit die visie was de angst voor gedoe bij de grote mensen dus nergens voor nodig. Ze konden dus gewoon, zoals ieder jaar, klaar staan om samen met de kinderen Sint-Nicolaas juichend en zingend binnen te halen. En dankzij het prachtige najaarsweer – fris, maar stralend zonnig – lukte dat uitstekend.

De goedheiligman bleek ook in 2018 een man van klok en arriveerde keurig op tijd. Op de aanlegsteiger tegenover de winkel van fietsspecialist Albert van der Kolk zette hij voet op Haarlemmermeerse bodem, want Badhoevedorp was ook nu weer de eerste plaats van de polder waar hij officieel werd ontvangen.  Namens de gemeente stond wethouder Derk Reneman – inmiddels goed thuis in Badhoevedorp – als locoburgemeester op hem te wachten.  Ook Albert van der Kolk, die Sint en zijn gevolg al vele jaren als een van de eersten in het vizier krijgt, sprak een welkomstwoordje. Daarna begon Sint aan zijn intocht, die geheel paste bij de  vaste sint-tradities. “Als traditioneel mens ben ik daar blij mee. Ik zei het al eens eerder tegen de redactie van uw krant, samen met mijn pieten en alles wat bij mijn 5 december feest hoort,  ben ik een ‘idee’. Daarbij passen vaste waarden. Goed, ik heb een aanpassing gedaan, ik rijd niet meer te paard door Badhoevedorp, ik pak de sintmobiel. Gezien mijn leeftijd en vooral ook gezien de veranderende omgeving hier is dat nu eenmaal veiliger.”

De sintmobiel stond klaar op de Akerdijk en Sint stapte in voor een oriëntatietochtje door het dorp. “Nog geen sprake van een nieuw dorpshart. Ik hoop toch zo op een mooi dorpsplein. Daar wil ik dan wel eens, bijvoorbeeld op een groot podium, verwelkomd worden. Maar dat ligt nog in de schoot der toekomst, heb ik begrepen. Gelukkig zie ik nog wel wat winkels. Daar ben ik blij om. Ook enkele nieuwe. Als het enigszins kan shop ik lokaal. Ik kan mijn pieten hier dus beslist wel om een boodschap sturen.”  Zijn rondrit eindigde in het Dorpshuis, waar hij eregast was op de inmiddels even zo traditionele pietendisco. Na afloop daarvan maakte hij nog een toertje richting de Pa Verkuyllaan, want ook daar staan de winkeliers graag voor hem klaar. Sint ging aan het eind van de zaterdagmiddag als een blij mens naar zijn Nederlandse logeeradres. De rijmpiet, ook enthousiast, gaf vast een voorzetje voor de eerste sinterklaasgedichten: op zoek naar een leuk, origineel, praktisch, nuttig of ander cadeau? Kom kijken in Badhoevedorp, elke sint slaagt daar zo!”