Ayoub en Hicham sporten bij Unite

In een serie artikelen vertellen bewoners, ondernemers en anderen die er vertoeven over hun Slotermeer. Deze keer in de serie ‘I love Slotermeer’ hartsvrienden Ayoub Abdelouarit (18) en Hicham Stitou (19), die er opgroeiden en bij Abdellah Saidi van Unite een tweede thuis vonden.

Tekst en foto: Shirley Brandeis (in opdracht van stadsdeel Nieuw-West)

Hicham: “Lekker spelen op straat, voetballen op het Johan Cruyff Court achter de ABN, buren die je groeten. Slotermeer is een fijne buurt om op te groeien. Er is wel veel veranderd de laatste jaren. Buren verhuizen, ouderen trekken weg en nieuwe buren kijken je in eerste instantie op een afstandje  aan tot ze je beter leren kennen.”

Ayoub: “Kinderen spelen tegenwoordig ook veel minder buiten. Wij waren veel op straat. Mijn broertje van acht zit vooral binnen te gamen.”
Hicham: “Dat komt natuurlijk ook door de computer en sociale media. Vroeger was je meer op de buurt gericht, dáár had je je contacten. Nu heb je contact met de hele wereld.”

Ayoub: “Burencontact is belangrijk. Toen wij hier net kwamen wonen, keek men eerst de kat uit de boom. Nu we elkaar kennen, is het contact goed.”
Hicham: “Je maakt een praatje over het weer, je vertelt dat je gaat trainen. Elkaar kennen neemt vooroordelen weg. Media creëren alles wat wij zien en horen. Als een Marokkaan iets doet, staat dat groot in de krant. Gebeurt er iets goeds, zie je dat nergens staan. Dat wij dit jaar eindexamen doen en volgend jaar aan de VU gaan studeren bijvoorbeeld…”
Grote broer

Ayoub: “Bij Abdellah kunnen we met dit soort zaken terecht. Hij snapt ons, als een soort grote broer. Natuurlijk kunnen we ook met onze ouders praten, maar in Marokkaanse gezinnen, waar de ouders in een andere omgeving zijn opgegroeid, is het contact anders. Niet goed en ook niet slecht. Sommige vaders zijn streng, dan durven kinderen niks te vertellen.”

Hicham: “We trainen hier elke week. Cardio, gewichten, kickboksen. Na een training ben je wat losser. Als er problemen zijn thuis, op school, op je werk, dan komt dat makkelijker op tafel.”

Ayoub: “Ook ouders worden betrokken. Mijn vader kent Abdellah. Hij weet dat hij mij op een goede manier beïnvloedt. Ouders zijn ook welkom op de bijeenkomsten van Unite, die over ouderbetrokkenheid of actuele onderwerpen gaan. Zo blijven ze bij.”

Hicham: “Mijn moeder vroeg: wie is Abdellah, wat is dat voor man? Inmiddels kent ze hem. Abdellah is iemand die open staat voor anderen. Zijn werkervaring met jongeren is enorm. Zijn luisterend oor is fijn. Ik heb geen grote broer om dingen mee te bespreken; hij vervult die rol als dat nodig is. Ik kan wel bij mijn vader terecht, hij begrijpt me ook, maar geeft toch andere dingen mee dan Abdellah. Mijn vader begrijpt dat gelukkig. Hij is heel blij met hem.”
Mijn buurtje

Ayoub: “Ik vind het nog steeds fijn om in Slotermeer te wonen. Ik ken de mensen, we hebben prima contact en ik heb hier Unite. Verder speelt mijn leven zich veelal af op school, het Comenius Lyceum in Slotervaart, en straks in Buitenveldert als ik econometrie ga studeren.”
Hicham: “We zaten samen op de lagere school in groep 1, waren toen een tijdje op verschillende scholen en kwamen elkaar weer tegen op het Comenius. Ik ga ook naar de VU, maar dan om er bestuurs- en organisatiewetenschappen te studeren. Dat interesseert me; hoe mensen sociaal omgaan met elkaar binnen bedrijven.”

Ayoub: “Dat is zeker interessant. Weet je wat opvallend is. Als Hicham en ik samen naar de supermarkt, waar we nota bene allebei een baantje als vakkenvuller hebben, gaan, worden we altijd door een bewaker gevolgd.”
Hicham: “Irritant, hoor. Dan is sporten hier zo lekker. Even je hoofd helemaal leeg maken. En als je wilt, kun je praten.”

Ayoub: “Slotermeer voor altijd? Ik zeg: Nieuw-West voor altijd!”

Hicham: “Waar ik ook woon, Slotermeer blijft altijd mijn buurtje.”

 

Abdellah : “Ze zijn een voorbeeld voor alle jongeren”

 Abdellah: “Sport in de hulpverlening. Dát is mijn ambitie. Ik schreef er mijn afstudeerscriptie over en bedacht een succesvolle methodiek.  Sport als middel, sport met een hulpverlenende taak. Het werkt. Bij Unite, dat sinds enkele maanden – dankzij financiële ondersteuning van stadsdeel Nieuw-West – een sportschool in de Multibox aan het Jan de Louterpad heeft, betrekken we ook de ouders. Op de locatie in Osdorp of op locatie in de wijken brengen we ouders samen en praten we bijvoorbeeld over ouderparticipatie, over actuele thema’s. We geven voorlichting. Belangrijk is dat ouders leren mijn rol over te nemen. Neem mijn eigen vader, die ontwikkelt zich nog steeds. Die wil niet van de oude stempel zijn. Moeders kunnen ook bij ons kickboksen, zodat ze alle stress van de gezinssituatie eruit kunnen gooien. Hicham en Ayoub vind ik leuke, slimme jongens. Een voorbeeld voor alle jongeren. Ik hoop dat mijn zoon van twee later ook zo wordt.”

 

Like Slotermeer op Facebook: www.facebook.com/SlotermeerNW