Autoverzekering voor jongeren wordt steeds duurder

Het afgelopen jaar kregen automobilisten een flinke premiestijging van hun autoverzekering voor de kiezen. De maandelijkse lasten stegen hierdoor aanzienlijk. Niet alleen bij bestaande verzekeringen was dit het geval. Ook de prijzen van nieuwe autoverzekeringen lagen beduidend hoger. Voor jongeren in Nederland was dit zeer slecht nieuws. Zij betalen al meer dan ‘volwassenen’. Gemiddeld betalen jongeren in Nederland 1.307 euro aan hun autoverzekering. Een groot bedrag, maar waar komt dit premieverschil vandaan?

Jongeren (autobezitters tot 24 jaar) betalen respectievelijk meer voor hun autoverzekeringen dan ‘oudere’ automobilisten. Verzekeraars zien jongeren nog steeds als risicogroep. Bij het bepalen van de premie zal er een risicoanalyse gemaakt worden. Dit gebeurt onder andere op basis van leeftijd, woonplaats, aantal gereden kilometers per jaar en het gewicht en waarde van de auto. Op basis van die informatie wordt de premie bepaald. Sommige factoren wegen zwaarder dan anderen. Zo ook de leeftijd van de bestuurder. Beginnende bestuurders rijden meer schade dan ervaren automobilisten. Hierdoor is het mogelijk dat de verzekeraar voor meer potentiële kosten komen te staan. Dit risico wordt doorberekend in de premies.

 

Minder premiekorting voor jongeren

Er zijn verschillende manieren om de autoverzekering zo voordelig mogelijk te houden. De zogenaamde no-claim korting wordt vaak toegepast. Hierbij weegt het aantal schadevrije jaren mee in de berekening van de premie. Hoe langer je schadevrij gereden hebt, hoe hoger de korting zal zijn. Voor jongeren is deze premiekorting echter meestal niet van toepassing. Zij hebben de kans nog niet gehad om schadevrije jaren op te bouwen. Deze belangrijke korting lopen ze dus al mis.

Veel verzekeraars laten jongeren een hoger eigen risico betalen dan oudere bestuurders. Hiermee hopen zij het eigen verantwoordelijkheidsgevoel van jonge bestuurders te stimuleren. Al deze factoren bij elkaar maken de meeste autoverzekeringen voor jongeren echter wel een stuk minder voordelig.

 

Besparen op de autoverzekering

Is het als jonge automobilist dan helemaal niet mogelijk om op de autoverzekering te besparen? Gelukkig wel. Er zijn verschillende manieren om de kosten zoveel mogelijk te drukken. Allereerst is het belangrijk om autoverzekeringen te vergelijken. Hier bestaan eenvoudige online vergelijkingstools voor. Ook als men wat extra spaargeld achter de hand heeft kan dit tot een fikse besparing leiden. Betaal je de premiekosten op jaarbasis? Dan ben je respectievelijk 6 procent goedkoper uit.

 

Veel jongeren overwegen om hun auto op de naam van hun ouders te zetten. Zo profiteren zij van de schadevrije jaren van de ouders. Dat scheelt natuurlijk flink in de verzekeringspremie. Toch is dit niet altijd even verstandig. Bij het afsluiten van de autoverzekering wordt namelijk gevraagd wie de bestuurder zal zijn. Als de 24-minner hoofdbestuurder is en dit niet opgeeft, pleegt deze als het ware verzekeringsfraude. Als de verzekeraar dit ontdekt, kan dit grote gevolgen hebben voor de autoverzekering. Het is dan voor hem zelfs toegestaan om niet uit te keren bij schade. Bovendien kan de persoon vervolgens op een ‘zwarte lijst’ gezet worden, waardoor het in de toekomst heel lastig wordt om een autoverzekering af te sluiten. Daarnaast bouwt de jonge automobilist zo zelf ook geen schadevrije jaren op. De eerste 5 a 6 jaar zal de verzekeringspremie dan misschien wel hoog zijn, uiteindelijk profiteert men van hoge kortingen. Niet alleen omdat de no-claim korting dan stijgt, maar ook omdat de bestuurder de 24 jaar passeert.