Andalus Voices in spirituele sferen

27 december De Meervaart | 28 december Grounds

Op op ‘derde’ en ‘vierde’ Kerstdag sluit Andalus Voices het kalenderjaar af met twee concerten. Geheel in spirituele sferen zal de bekendste sufi zanger van de Maghreb Marouane Hajji uit de mystieke stad Fes (Marokko)  twee repertoires ten gehore brengen onder muzikale begeleiding en vocale ondersteuning van het Amsterdams Andalusisch Orkest.

spiritual songsHet programma heet Spiritual Songs en is de vijfde serie van Andalus Voices (www.andalusvoices). Na vier succesvolle programma’s op diverse podia in Nederland pakt het Amsterdams Andalusisch Orkest – met Theater De Meervaart  als partner en hoofdpodium – uit met een spiritueel programma. Geheel in de kerstsferen zal het publiek worden getrakteerd op twee genres. De ‘sharqi-sufi’ is het sufi repertoire uit het Midden-Oosten. Prachtige zangimprovisaties gecombineerd met eeuwenoude lofliederen uit Aleppo, Cairo en andere historische steden. Het tweede deel grijpt terug naar een mystiek Europees verleden, Al Andalus. De Moors-Islamitische periode van Iberië leverden bijzondere muziek op, dat sterke overeenkomsten vertoont met Gregoriaanse muziek.

Maar wie is Marouane Hajji? Speciaal uit de Moorse stad Fes zal Marouane Hajji zijn zangkwaliteit voor het eerst in Nederland presenteren. Hajji begon zijn zangcarrière aan het befaamde Arabo Andalus conservatorium van Fes en spijkerde zijn zangkwaliteiten bij in de heilige graftombes, ‘zawiyas’ waar wekelijks zangers samenkomen voor de viering van het muzikaal-spiritueel erfgoed. Oude leermeester leren de leerlingen de fijne kneepjes van het vak. Een orale traditie, die ook onder jonge generaties in Marokko leeft. Hajji staat symbool voor de revival van dit genre onder jongeren. Hij won diverse prijzen in de Arabische wereld voor zijn zangkwaliteiten en hij treedt ook regelmatig op in Europa en Turkije.

Speeldata:
Zondag 27 december – Theater De Meervaart – Amsterdam – www.meervaart.nl
Maandag 28 december – Rotterdam – www.grounds.nu
Zie voor een volledig overzicht – www.andalusvoices.nl