AMC opent hypermoderne Spoed Eisende Hulp

Het AMC is een gloednieuwe spoedeisende hulp (SEH) rijker. De afdeling is gebouwd naar de nieuwste inzichten over het verlenen van spoedeisende hulp en de modernste technologische en architectonische standaarden. Burgmeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft de nieuwe SEH vrijdag geopend. Vanaf dinsdag zijn de eerste patiënten er welkom. In de nieuwe SEH is ook de huisartsenpost (HAP) gevestigd.

Het duurde 2,5 jaar om de nieuwe Spoedeisende Hulp (SEH) te bouwen op de benedenverdieping van het AMC. Honderd personeelsleden kunnen in de nieuwe post ongeveer 45 duizend patiënten per jaar ontvangen, de oude had een capaciteit van 30 duizend. De bouw kostte 30 miljoen euro.

amc-spoedeisende-hulp“De oude afdeling was een te kleine, visuele chaos, met een kakofonie van geluid, onder hard TL-licht en meubels die al jaren over hun uiterste houdbaarheidsdatum waren. Het werd tijd dat we dit zouden vervangen door een modern ‘Emergency Department’ – met alle kenmerken van een toonaangevend academisch ziekenhuis”, aldus hoofd SEH, Jan Luitse.

Veel aandacht ging uit naar logistiek, zoals looproutes waardoor de patiëntenstromen voor de huisartsenpost, voor de relatief eenvoudige SEH-patiënten en voor de ernstige trauma’s gescheiden zijn en deze patiëntengroepen elkaar niet ‘tegenkomen’. Dit komt de doorstroming ten goede. Door een slimme open indeling met balies in het midden van de ruimte kan het personeel overzicht bewaren over de gehele SEH, wat de veiligheid vergroot. Op de afdeling zijn twee CT-scanners zodat patiënten niet hoeven worden vervoerd door het ziekenhuis voor het maken van een scan. Binnenkort wordt een MRI-scanner geplaatst.

Ook architectuur en inrichting van de ruimtes dragen bij aan doorstroming, veiligheid en een goede sfeer voor patiënt en personeel. Wachtkamers lijken op hotellobby’s. Innovatieve ideeën, zoals efficiënte verlichting en verwarming , de inrichting die een gevoel van rust creëert in de chaos van een SEH en schermen met daarop de wachttijd, zijn onderdeel van het ontwerp.

Het AMC vindt daarnaast dat kunst bijdraagt aan het welbevinden van patiënten en personeel; kunstwerken spelen daarom een grote rol in de nieuwe SEH. Gerenommeerde kunstenaars als Jacco Olivier en Maria Barnas hebben werken voor de afdeling gemaakt, met als blikvanger een videowall van 22 meter lang en 3 meter hoog.

Op 18 oktober worden de nieuwe SEH en HAP in gebruik genomen – de oude SEH is dan gesloten, de ingang is zo’n vijftig meter verderop, te herkennen aan de grote rode luifel.