Ambtsketen en vlag nieuwe gemeente Haarlemmermeer

Op woensdag 2 januari om 10.15 uur vond de officiële overhandiging plaats van de nieuwe ambtsketen aan burgemeester Onno Hoes door de Hoofddorpse ontwerper/edelsmid,

foto’s Peter Vreeswijk

Eric van Limpt. Na een korte film over de vervaardiging van de keten gaven ontwerper en burgemeester een toelichting over de keten. Zo is het bij wetgeving verplicht dat de keten van zilver wordt gemaakt.

De keten bestaat uit gemattteerde en  gepolijste schakels. Deze laatsten geven de  12 wapens van de omringende gemeenten weer. De keten weegt exact 710 gram en garandeert een optimaal draagcomfort. Het belangrijkste element van de keten wordt gevormd door de penning die onder aan de keten hangt. De penning is draaibaar en geeft enerzijds het rijkswapen en anderzijds het gemeentewapen weer. De penning is omgeven door 32 balletjes, 31 voor de kernen en 1 voor het buitengebied.

 

Vervolgens werd om 12.00 uur de nieuwe vlag van de gemeente gehesen door burgemeester Onno Hoes

foto’s Peter Vreeswijk

. De vlag verbeeldt de Hollandse Leeuw van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en het Graan voor Visch symbool van de gemeente Haarlemmermeer gescheiden en ook verbonden door een wit vlak hetgeen de Ringvaart voorstelt. Daarna werd samen met kinderburgemeester Julia Pieters de tweede vlag gehesen waarop het logo van de nieuwe gemeente is weergegeven.

Tenslotte droeg polderdichter Mirjam Noach een gedicht voor over de nieuwe gemeente.