Altijd wat bij ESAN

Maandagmiddag na de cursus fotobewerking naar line dancen. ’s Avonds door naar de yoga en meteen naar bed, want dinsdagochtend is er de gezellige inloop met koffie. Die avond kunnen we darts spelen en de volgende dag klaverjassen. Na de donderdagse lunch, een bezoek aan de Hermitage en de patisseriecursus is het weekend, met film op zaterdag en spelletjes op zondag. Senioren in Nieuw-West hoeven zich niet te vervelen. Met dank aan de ESAN. Joke Veldkamp en Evert van Maanen, twee van de actieve bestuursleden, vertellen.

Shirley Brandeis

De E van ESAN maakt haar letter waar. ESAN staat voor Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West. Door de organisatie zelf bedacht toen men uit de ANBO stapte. “Ouderenbond…,” begint Evert van Maanen (vaak energiek, sinds twee decennia senior). “Wij zeggen liever ‘senioren’. Ouderen doet me aan hoogbejaarden en geraniums denken. Zo’n club zijn we niet.” Op het programma staan dan ook – op de scootmobieltocht na – geen activiteiten die doen denken aan grootmoederstijd. Er wordt driftig aan foto- en videobewerking gedaan, er is een themabijeenkomsten over theater en over je huis opruimen, er zijn gezamenlijke museumbezoeken, filmmiddagen, stadwandelingen en af en toe gaan de senioren samen uit eten. Van Maanen: “Dat is onze kracht, er is zoveel keus.”

Duidelijk behoefte
Die keus stelt het zevenkoppig bestuur van energieke senioren zelf samen. Vanuit eigen interesse, vroegere werkzaamheden en vanuit waar vraag naar is. De docenten komen uit eigen kring of op hun pad. De meesterpatissier is een senior uit de buurt en ESAN-bestuurslid Joke Veldkamp (energiek, sinds vier jaar gepensioneerd) begeleidt onder andere het project levensverhalen, wat ze ook in haar werk deed. In samenwerking met bijvoorbeeld de bibliotheek, OGJG (Oud Geleerd Jong Gedaan) en WOON komt menig college of bijeenkomst tot stand. En het loopt storm. Joke: “Je weet vooraf nooit hoe groot de animo zal zijn. Maar er is duidelijk behoefte aan leuke, interessante dingen. En ook: veel dingen zijn niet leuk in je eentje, horen en weten we.”

Meer vrijwilligers
Evert, die van de uitjes is, weet vooraf nooit hoeveel mensen meegaan. “Maar ik ga altijd. Mensen vinden het fijn als iemand dit begeleidt. Zeker nu het OV is gewijzigd.” Ook de bosmobieltochten in het Amsterdamse Bos (met plek voor tien in twee bosmobielen), de scootmobieluitjes en het uitje met het museumtrammetje (op maandag 10 juni weer) neemt hij grotendeels onder zijn hoede. Joke: “We hebben meer dan zestig vrijwilligers voor organisatie en begeleiding. Meer zijn altijd welkom. Mensen die kunnen plannen, ideeën hebben, enthousiaste doeners zoeken we.”

Samen eten (maken)
Wat ideeën betreft is er geen gebrek aan inspiratie. Evert: “Ik kijk naar Stadspasaanbiedingen, naar vieringen. Dit jaar bestaat bijvoorbeeld de Hermitage tien jaar, dus gaan we naar de Hermitage. Het is het jaar van Rembrandt, dus gaan we naar de tentoonstelling in het Rijksmuseum.” Dat er met de uitgaven (zo laag mogelijk) rekening wordt gehouden, draagt ook bij aan de grote animo. Het tweemaandelijks creatief samenzijn kost, met lunch, 2 euro. Drie cursusdagen over opruimen 6 euro. De paasbrunch (maandag 22 april weer) 4,50 euro als ook de maandelijkse zaterdagmiddagsalon. Joke: “De salon is zo gezellig! Vooraf bedenken we een menu. Bij binnenkomst staat per gerecht een tafel klaar met ingrediënten om in een groepje te maken. Daarna is het gezellig samen eten, en samen afwassen.”

Geen hoogbejaardenclub
ESAN, opgericht om eenzaamheid te bestrijden, staat vooral bekend als de club waar je leuke, interessante, gezellige dingen kunt doen. Educatie en cultuur staan hoog op de agenda. Een agenda zo gevuld dat zelfs de meest energieke senior in Nieuw-West het niet kan bijbenen. Joke: “Mensen vinden het leuk om actief te zijn. Dit is geen clubje hoogbejaarden.” Wel een club waar rekening wordt gehouden met voor senioren gevoelige onderwerpen en momenten. Zo is er een cursus over de zin van ouder worden, waarbij ook deelnemers die die zin niet meer hebben worden begeleid. En er is speciale aandacht voor de ‘moeilijke decembermaand’. Evert: “Mensen zijn dierbaren verloren of de familie woont ver weg. Niet iedereen vindt deze typische familiemaand fijn.” Bij ESAN kan Kerst samen worden gevierd. Ook is er het hele jaar door een kaartje voor wie het kan gebruiken. En sinds kort is er een eenzaamheidsteam dat wil ontdekken en aanpakken waar behoefte aan is. Evert: “Soms volstaat alleen een praatje. Even de vraag: hoe was jouw week?”

Het kost veel tijd, veel vrije tijd. Het kost geld. Joke: “Stadsdeel Nieuw-West subsidieert dit graag. We hebben een positieve uitstraling, horen we. Niks oud en klagen, maar senior en doen! Ja, dat zijn wij.”

De bijeenkomsten van de ESAN zijn in het Honk (Jan de Louterpad 8) of De Schakel (Paul Scholtenstraat 36a) in Slotermeer. Voor meer informatie of vrijwilligerswerk: esanamsterdamnw@gmail.com, www.energiekesenioren.nl. Of bel tel. 020-6113785 (Evert van Maanen) of 020-6146844 (Joke Veldkamp).