Als de scholen dicht zijn

Tekst en foto: Shirley Brandeis

Slotervaart/Nieuw-West – Op de foto de neven Joop en Cor Bongers, omringd door leerlingen uit groep 6, 7 en 8. Zestien basisscholen in Nieuw-West waren vorige week gesloten. Voor het lerarentekort moet een structurele oplossing komen en de hele week werd er door het schoolpersoneel gebrainstormd, ook met ouders, terwijl de leerlingen thuis zaten. Alhoewel, thuis.

 

Op verschillende buurtlocaties werden leerlingen opgevangen. Zo ook bij de Ru Paré Community, waar de medewerkers razendsnel een alternatief programma samenstelden. Er was kookles, EHBO-training, toneelles, debatteerles, natuur- en techniekles, kinderen konden gedichten maken, samen lezen en schrijven, spandoeken en protestborden maken, leren over burgerschap, het menselijk lichaam en over de oorlog. Alles van (professionele) vrijwilligers, die solidair meteen hun diensten en inzet aanboden. Zo kwamen als ooggetuigen van de periode 1940-1945 Tiny Aarssen en Joop en Cor Bongers van stichting Oorlog in mijn Buurt vertellen over hun ervaringen tijdens de oorlog. Voor een welwillend publiek, want de opvang in de Ru Paré was vrijwillig. “Ik ben liever hier dan thuis,” vertelde een leerling aan Joop. De verhalen van de ‘oude mensen’ spreken tot de verbeelding; ze gaan over kinderen van hun leeftijd, alleen dan meer dan 75 jaar geleden. En ze hebben een boodschap: niet pesten, niet uitsluiten, lief en respectvol met elkaar omgaan. Respect kreeg Fleur Fried ook, voor de leerkrachten. “Normaal doe ik hier de financiële administratie; nu was ik de hele week met mijn collega’s druk in de weer om het lesprogramma voor de kinderen te regelen.” Ze begrijpt nu nog meer hoe zwaar het is om in het onderwijs te werken. Wat er allemaal bij komt kijken, welke verantwoordelijkheid de leerkrachten voor de kinderen dragen. “Een enorme, want het gaat om de toekomst van de kinderen en dus de maatschappij. De basis wordt letterlijk gelegd op de ‘basisscholen’. Ik hoop daarom dat de overheid het lerarentekort serieus gaat nemen. Deze kinderen verdienen goed onderwijs en de aandacht die ze nodig hebben.”
Onder het motto ‘Wie leert mij wat’ maakten de kinderen samen met de community en Childpress een actiekrant om vrijdag 13 december tijdens een persconferentie aan stadsdeelvoorzitter Emre Unver en het bestuur van de Stichting Openbaar Onderwijs Westelijke Tuinsteden te overhandigen. Aandacht voor het gapende gat willen ze hiermee vragen. Kinderen willen leren; nu nog voldoende leraren. (tekst en foto: Shirley Brandeis)