Alice en Roy gaan voor groen!

Slotervaart – Ze werden voor gek verklaard, Roy en Alice Carter, toen ze lang geleden als eerste in de buurt zonnepanelen op het dak lieten aanbrengen. “Dit zullen de mensen vast weer ook raar vinden,” lacht Roy, terwijl een filmploeg van SBS6 de spullen in en rondom het huis uitpakt.

Tekst en foto: Shirley Brandeis

En actie! Afgelopen zaterdag gaf presentatrice Gwen Jansen samen met de familie Carter en de lokale duurzaamheidswethouder Erik Bobeldijk vrolijk de aftrap voor een groener huis. De hele dag werd er geklust en aangepast in de woning aan de Singerstraat. “We hebben geen keus meer, we moeten energievriendelijker worden ” zei Roy tegen de Westerpost en even later, op een iets jubelender toon, ook tot de camera. En dus gaf hij zich op voor het woon- en lifestyle programma ‘Green Make Over’, waarbij elke aflevering draait om het zo duurzaam mogelijk maken van een huis van enthousiaste bewoners.

De Carters, wethouder en de filmploeg proosten met een groen drankje

En enthousiast zijn ze. “Geweldig!” roept Alice vijf keer in de lens als de man van de keuken vertelt dat ze op de nieuwe inductieplaat hun vertrouwde pannen gewoon kunnen blijven gebruiken. In de montagekamer zal de beste van de vijf kreten eruit worden gehaald voor uitzending. Die is op zondag 20 oktober om 16:25 uur en zit ook boordevol verrassende, leuke, kleine en grotere ‘groene’ tips en tools. Dat het niet alleen om slimmer en duurzamer gaat, maar ook om woonplezier, wooncomfort en een lagere energierekening werd zaterdag duidelijk. “We willen duurzaam leven, maar wel prettig,” vertelde de familie Carter, ook buiten beeld, keer op keer. “Alleen zo kunnen we een voorbeeld voor anderen zijn. We willen laten zien dat het kan, niet een grote investering vraagt en dat het toch leuk leven blijft.”

Bij het mobiele Green Make Over Inspiratiehuis, dat een prominent plekje tegenover het huis had gekregen, konden geïnteresseerden de hele dag langskomen voor energiebesparende gadgets en een goed (klimaat)gesprek. Met steeds de nadruk erop dat dat niet meteen je hele levensstijl omgooien betekent. Het merendeel van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Motivaction, vindt het onderwerp duurzaamheid belangrijk; een derde wil thuis ermee aan de slag, maar dan moet het wel ook een positieve impact hebben op de portemonnee. Dat is precies waarmee Green Make Over helpt: snel te behalen, kleine verbeteringen voor het klimaat, het wooncomfort en de portemonnee. En dat alles ook nog eens gebracht met de nodige humor, met de familie Carter dit keer.