Ahmed Marcouch geeft in Argan jongeren Masterclass Politiek

‘Politiek is een roeping’, zo valt het Tweede Kamerlid (PvdA) met de deur in huis bij jongerencentrum Argan. ‘ De drang om van betekenis te zijn, voel je al heel vroeg, vertelt hij aan de Jan Tooropstraat in Overtoomse Veld . Het is vrijdagavond 27 maart en Marcouch kijkt de twintig jongens en meisjes die zijn afgekomen op zijn masterclass vragend aan:  ‘Jullie voelen dat toch ook, woede en teleurstelling als je onrecht ziet? Jullie zijn hier, jullie hadden  vanavond ook bij je familie thuis kunnen zijn. Hij vervolgt: ‘Ik droomde nooit van politicus worden, ik wilde gewoon goed doen’ Marcouch zocht dat aanvankelijk in beroepen als ziekenverzorger of agent,  in een groep radicaliserende orthodoxe studenten en ook in het woordvoerderschap voor moskeeën.

Waar moet je beginnen als je in de politiek wilt? Vraagt Hasna Elbaamrani, die deze masterclass organiseerde. Bij jezelf, is het antwoord. Wie ben ik? Drie jongens luisteren met speciale aandacht; Adil is één van hen en  steekt zijn vinger op om te verhalen over het belang van onderscheid tussen moslim zijn en Riffijn zijn. Zelfbewust:  ‘Wij zijn goed bezig hoor, Marcouch!’ Marcouch ziet de zoektocht naar identiteit. ‘Zie jezelf als een boom, jullie denken nu na over je wortels, je hebt er meer dan deze twee, je bent ook Amsterdammer en student en al die wortels komen bij elkaar in een stam, dat is je persoonlijkheid. Anderen willen dat je kiest. Niet doen, als je wortels afhakt, wordt je stam instabiel. Hoe breder de wortels hoe sterker je stam.  Nu denk je nog na over je wortels, je vormt ze, maar op een gegeven moment zijn ze vanzelfsprekend en ben je die boom  waar anderen tegenaan kunnen leunen, die vruchten biedt of waar mensen schaduw vinden.  Dus zoek eerst jezelf. Welk mensbeeld heb ik? Hoe zie ik de wereld? Want je kiest een politieke partij vanuit je waarden. Marcouch: ‘Bij mij waren dat solidariteit, eerlijk delen en vrijheid; mogen zijn wie je bent zonder gediscrimineerd te worden’. Twee jongens van Marokkaanse herkomst in de zaal zijn lid van de Jonge Socialisten, vertelden ze. Wie lid is, kan iets te vertellen krijgen over het verkiezingsprogramma. Marcouch: ‘Alle partijen zijn democratisch; behalve de PVV, die wordt geleid als een dictatuur’.

Ahmed Marcouch (rechts) spreekt twintig jongeren. Politicus worden? Zoek eerst jezelf. En kies dan vanuit je waarden een politieke partij.  Foto Paul Andersson Toussaint

Ahmed Marcouch (rechts) spreekt twintig jongeren. Politicus worden? Zoek eerst jezelf. En kies dan vanuit je waarden een politieke partij. Foto Paul Andersson Toussaint

Politiek vanuit waarden

Waar zijn die waarden van de PvdA dan? vraagt een jonge vrouw.  Veel mensen hebben op zichzelf gestemd, zegt Marcouch, studenten stemden bijvoorbeeld op een partij die veel voor studenten belooft. Ze stemden als consument, niet als betrokken burger. In plaats van te delen, denken ze: wat heb ik en welk partijprogramma past daar het beste bij.  Maar draagt de PvdA haar waarden wel uit? Wel degelijk, zegt Marcouch. Pechtold (fractievoorzitter D66) praat mooi in de arena, maar het is de PvdA die handelt, de PvdA koos in Rotterdam een Islamitische burgemeester en in Oost de gesluierde Fatima Elatik als stadsdeelvoorzitter. Maar de PvdA bezuinigt, vraagt Souad, hoofddoek op en jas met giraffenprint aan haar voeten. Ja, als er geld tekort is moet eerst bezuinigd worden, dat is thuis ook zo. PvdA, haal ons uit de crisis zeiden de kiezers.

 

Pijnlijke diagnose

Taoufik ben Yahia vraagt: hoe is het wanneer je achtergrond jou bekritiseert omdat jij niet voor hen op komt? Marcouch: ‘Je bent politicus omdat je een mensbeeld hebt, niet omdat je een Marokkanenbeeld hebt. Toen twee Almeerse gehoofddoekte vrouwen van achteren werden aangevallen, waren zij rechtstreeks slachtoffer. Tegelijk ondermijnt discriminatie de hele samenleving. Daarom moet de hele samenleving opkomen tegen discriminatie.’ De diagnose is soms pijnlijk, antwoordt Marcouch op de vraag van Sheher, straatcoach met Pakistaanse wortels die betreurt dat Diederik Samson over zijn straatcoachperiode opmerkte dat hij toen zoveel  Marokkaanse straatcriminelen tegenkwam. Net zo pijnlijk als de diagnose  van de huisarts bij een akelige ziekte, constateert Marcouch: dat is nodig, ik noemde basisschool Ru Paré de slechtste school van Nederland en daardoor staat hier nu een goednieuw gebouw, de alcoholverslaafde directeur is weg, achttien docenten zijn vervangen en de vierhonderd leerlingen halen nu gewone citoscores, vroeger maakten ze de tests niet eens.

Het is tijd, zegt Marcouch. Maar hij noch de zaal willen elkaar loslaten. Marcouch is blij dat politiebaas Bouman nu eindelijk allochtone agenten gaat aantrekken. Positieve discriminatie dus?  Vraagt Bart Vosmer van de Jonge Democraten. Juist niet, zegt Marcouch, geen voorkeur bij gelijke geschiktheid. Kijk naar het gebied, ken je opgave en zoek daar je mensen bij. In wijken als Nieuw-West past Taoufik beter bij het profiel dan Bart. Maar dat is toch selectie op achtergrond? Nee, dat is keuze voor het specialisme, keuze voor kwaliteit.

Elftal

Nieuwe vraag. Wat zijn de politieke vaardigheden die we nodig hebben? Het gaat om schaken, voetballen en boksen ineen, is het antwoord. Als een schaker denk je na over je volgende zet, zonder dat je de afloop van het spel kunt bedenken. Doelpunten maak je  met een elftal. En als een bokser deel je uit, maar je duikt som ook. Sluw? Slim, zegt Marcouch, soms verzet je een schaakstuk waarbij je tegenstander niet weet je heen wil.  Andere vraag, waarom twitter je zo veel?  Politici hebben de feedback nodig: ‘Vroeger kreeg ik  voorstellen en reacties bij buurtbijeenkomsten, nu via twitter.

Wat houdt je overeind?  vraagt de straatcoach die eerder Samsom’s uitspraken betreurde. Goede mensen om je heen, oprechte vrienden kiezen, dicht bij jezelf blijven.  Je hebt jezelf nodig om te weten waarom je zoveel incasseert en door gaat. Je zoekt aansluiting en brengt een beweging op gang.
Overleg met minister over discriminatie
Woensdag 1 april 13.30 uur is het Algemeen Overleg (AO) van de ministers Asscher en Plasterk met de Tweede Kamerleden Ahmed Marcouch (PvdA), Malik Azmani (VVD) en de andere volksvertegenwoordigers met discriminatie in hun portefeuille.  De toegang is vrij (ID mee) en  Marcouch nodigde de jongeren van Argan uit om erbij te zijn. Over een paar weken volgt een AO speciaal over discriminatie op de arbeidsmarkt.  Zie: http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/

Oproep ervaringen met aangifte
De politie moet aangifte van discrimatie en hatecrimes vakkundiger behandelen, vindt Ahmed Marcouch en  die niet te snel afdoen als baldadigheid. Hij schoot mensen nogal eens te hulp voor een gang naar het politiebureau. Wat zijn de problemen? Marcouch krijgt ter voorbereiding van de Algemeen Overleggen met de minister (AO’s) graag mails met ervaringen; mail a.marcouch@chello.nl