Afscheid burgemeester Theo Weterings

Afgelopen woensdagmiddag werd in het Cultuurgebouw in Hoofddorp afscheid genomen van burgemeester Theo Weterings die na een periode van ruim 10 jaar de Haarlemmermeer verruilt voor Tilburg, waar hij geboren en getogen is. Hij is al meer dan 30 jaar actief in het openbaar bestuur o.a. eerst als gemeenteraadslid in zijn geboortestad Tilburg, vervolgens raadslid in Diemen, daarna als wethouder in Rijswijk en tenslotte burgemeester in Beverwijk. Ook is hij nog een periode lid geweest van de Provinciale Staten van Zuid Holland.

In 2007 kwam de functie van burgemeester van Haarlemmermeer vacant en zoals hij in zijn laatste interview verwoordde:

“Haarlemmermeer was voor mij de gemeente waar ik wel vaak doorheen reed of als ambtenaar doorheen treinde maar die ik niet goed kende. Het huis dat ik later heb gekocht in Nieuw-Vennep heb ik onderweg gezien maar niet bewust.
Mijn passie is en blijft het werken voor de publieke zaak. Ik kom graag op voor de verlevendiging van het politieke debat en trek ten strijde tegen de verruwing in de samenleving. Betrokkenheid van inwoners bij het bestuur van onze gemeente is van groot belang; zowel op het niveau van de gemeente, dorp of wijk, als op buurt- of straatniveau. Daarom geloof ik bijvoorbeeld sterk in inspraakavonden, maar ook in deelname aan het debat via moderne elektronische media.

Tegelijkertijd is het mijn belangrijke taak bij te dragen aan de openbare orde en veiligheid. Zeker in een gemeente als Haarlemmermeer, met een verhoogd risico door de nabijheid van de nationale luchthaven Schiphol. De Poldercrash, de vliegramp met een Boeing 737 van Turkish Airlines in 2009, heeft opnieuw duidelijk gemaakt hoe groot het belang is van een goede crisisbestrijdingsorganisatie. Meewerken aan het verder verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid in Haarlemmermeer blijft daarom voor mij een belangrijk doel. Want voorop staat dat het in Haarlemmermeer goed wonen, werken en recreëren is. Hoe belangrijk dat is, ervaar ik iedere dag weer, zeker als ik op de fiets onze mooie drooggemalen polder doorkruis.”

Vele inwoners van Haarlemmermeer maakten van de gelegenheid gebruik om de burgemeester de hand te schudden en veel succes te wensen met zijn nieuwe baan in Tilburg. Aan het eind van de receptie werd hij enthousiast uitgeluid door het VOC chantykoor uit Vijfhuizen. Dit koor had hem namelijk ook verwelkomd bij zijn installatie als burgemeester van de Haarlemmermeer.

foto Peter Vreeswijk