8 tips veranda bouwen

Een veranda bouwen maakt je terras compleet. Het ziet er leuk uit en je tuinmeubelen zijn beschermt op regenachtige dagen. Lees onze acht tips voor het bouwen van een veranda voor een goede voorbereiding.

  1. Waar veranda plaatsen?

Een veranda is niet iets wat je makkelijk verplaatst. Overweeg daarom goed waar je de veranda gaat bouwen. Want de hoogte van de veranda zorgt voor schaduw in je tuin. Als je eens lekker in de zon wilt zitten, gooit dat roet in je eten. Bouw de veranda bijvoorbeeld aan de rand van de tuin, bij de schutting of muur van de woning, waar al veel schaduw is.

 

  1. Materiaal veranda bouwen

Je veranda bouwen kan met twee soorten materialen: hout of aluminium. Hout is goedkoper en geeft een gezellige uitstraling. Aluminium is wat prijziger, maar onderhoudsvrij en geeft een luxe uitstraling.

 

  1. Dak op veranda bouwen

Voor het dak van de veranda heb je drie soorten materiaal: hout, glas of polycarbonaatplaten. Wil je licht doorlaten dan zijn glas of polycarbonaatplaten de beste optie. Glas laat het meeste licht door, maar het is zwaar en duur. Polycarbonaatplaten zijn daarentegen goedkoper en lichter, maar niet volledig transparant.

 

Ga je een veranda bouwen met een houten dak? Zorg dan dat je deze goed waterdicht maakt met bijvoorbeeld EPDM.

 

Vergeet de regenpijp niet als je een plat dak bouwt, zodat water er niet op blijft liggen en je veranda langer meegaat.

 

  1. Zelf veranda bouwen of laten bouwen

Je bespaart veel kosten door zelf de veranda te bouwen. Overschat jezelf hierbij niet. De veranda moet stevig zijn en mooi afgewerkt worden. Je wilt niet te laat doorhebben dat je beter een aannemer had kunnen inhuren.

 

  1. Veranda bouwen prijzen

Hoeveel een veranda bouwen kost, hangt af van het materiaal dat je gebruikt en of je het zelf doet of laat doen. Gemiddeld kost een veranda bouwen €4.000. Heb je niet de middelen om hiervoor te sparen, dan is geld lenen een optie. Zorg dan dat je niet onnodig een te hoge rente betaalt door je goed te oriënteren op de markt. Geld lenen vergelijken op Geld.nl helpt je een passende lening te vinden met een eerlijke rente.

 

  1. Prefab veranda plaatsen

Een prefab veranda plaatsen is een van de goedkoopste opties. Dit is een kant en klare veranda die vooraf in elkaar is gezet en zo in je tuin kan worden geplaatst. Prefab veranda’s komen in standaard modellen, dus als je speciale wensen hebt wordt hier geen rekening mee gehouden. In dat geval is maatwerk beter.

 

  1. Vergunning veranda plaatsen

Je hebt niet altijd een bouwvergunning nodig voor het bouwen van een veranda. Vraag dit voor de zekerheid na bij je gemeente. Als je de veranda bouwt zonder dit te checken en het blijkt dat je toch een vergunning nodig had, moet je de veranda weer weghalen. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

 

  1. Open haard in veranda plaatsen

In de avonden is een buitenhaard natuurlijk hartstikke gezellig. Let op dat je de rookafvoer zo hoog mogelijk maakt en alleen schoon hout stookt, om je buren te vriend te houden.