21 jaar Kantlijn groots gevierd

Woensdag 30 november (20.00 – 22.30 uur) in De Buurtzaak

Slotervaart – Ronde getallen vieren we vaak wat uitbundiger in het leven. Maar schrijverscollectief Kantlijn viert de 21e verjaardag met feest (en een onthulling). Projectleider Leendert Roosenbrand legt uit waarom. En vertelt over het bijzondere, avondvullende programma met muziek, taart en vooral veel mooie, rauwe, grappige en ontroerende teksten van de schrijvers.

Shirley Brandeis

21 jaar!
Roosenbrand: “We zijn volwassen. Daarom vieren we dit 21e jaar uitbundig. En eerlijk gezegd waren we het vorig jaar een beetje vergeten. Maar het komt goed uit. We veranderen de ondertitel; van ‘schrijfclub van dak- en thuislozen’ naar ‘Amsterdamse verhalen van de straat’. En we noemen onszelf geen schrijfclub meer, maar een schrijverscollectief. Zie het als een proces van volwassen worden. We zijn nu 21, en dat gaan we vieren.”
tn_kantlijn-21-jaar
Hoe  begon het in 1995?
“Kantlijn begon als dagbestedingsproject voor dak- en thuislozen. Zij kregen schrijfworkshops in een lokaal naast de Nassaukerk. Inmiddels is het een project waarin deelnemers samen met professionele schrijvers, waaronder Christine Otten en Josha Zwaan, hun schrijftalent ontwikkelen. Kantlijn wordt sinds enkele jaren ondersteund door Samenwonen-Samenleven in de Ru Paré Community in Slotervaart waar men iedere maandag samenkomt om te schrijven. Dagbesteding noemen we het niet meer; dit is talentontwikkeling. Dat past ook beter bij Samenwonen-Samenleven; wij kijken naar waar mensen goed in zijn.”

En, zijn ze goed?
“Er zit echt talent tussen. Ik heb nu kaarten laten maken van enkele mooie teksten en zie al een lijn voor me van dekbedden en tassen. We hebben een waanzinnig archief aan mooie teksten. Die worden ook door het publiek tijdens het halfjaarlijkse event Kantlijn Live erg goed ontvangen. We kunnen ons dan ook niet meer een hobbyschrijfclub noemen. De nieuwe naam past beter bij ons. En die lanceren we op 30 november tijdens de feestelijke avond.”
Wat kunnen we die avond verwachten?
“Er zijn uiteraard optredens van de schrijvers van Kantlijn, waaronder Kantlijn-legende Frans Heuvelmans. Harold K treedt op met muziek gemaakt op teksten van de schrijvers, we tonen onze zelfgemaakte  portretdocumentaire over Kantlijnschrijvers en we hebben als special guest schrijver en voormalig stadsdichter Anna Enquist. Christine Otten presenteert de avond en er is taart van lokale bakker Confuus!”

Onder een mooi dak, op het podium van de Ru Paré. Even niet dakloos dus…
“De meeste schrijvers zijn niet meer dak- of thuisloos. Ook dat was reden voor de naamsverandering. Wel zijn het mensen met een verleden daarin. Het zijn ‘ervaringsdeskundigen in leven’, zo omschreef Kantlijnschrijver Marcelius ooit mooi. Ze hebben ieder op hun eigen manier een beetje aan de zijkant van het leven gestaan. En wat het zo mooi maakt is dat ze daar in hun schrijven en voordragen heel eerlijk in zijn. Al zijn ze niet dakloos, velen voelen zich nog wel thuisloos. Zich wortelen, veilig voelen is moeilijk. Dat ze zich thuis voelen bij Kantlijn is al heel fijn. Hier komen ze mensen tegen die hetzelfde meemaken.”

Is het schrijven therapeutisch?
“Dat is voor iedereen anders. Wel zei Frans Heuvelmans, die lange tijd in een tent in het bos heeft gewoond, dat hij zich een dak boven z’n hoofd heeft geschreven. Door te schrijven heeft hij zijn leven weer op orde. Dus ja, het kan helpen. Frans is trouwens een groot talent, vind ik. Het publiek zal dat woensdag horen. Ik hoop op een mooi feest en een volle zaal.”

Kaarten en winactie 

Woensdag 30 november om 20.30 uur gaat Kantlijn Live van start (deuren open om 20 uur). Locatie: Ru Paré Community/De Buurtzaak, Chris Lebeaustraat 4 in Slotervaart. Kaarten à €7,50 (studenten en stadspas €5,-) zijn te koop via secretariaat@sw-sl.nl, via www.facebook.com/kantlijn en aan de kassa. De eerste tien lezers die een mail sturen naar secretariaat@sw-sl.nl met in de onderwerpsregel ‘Hiep Hiep Hoera’ krijgen een vrijkaart voor dit literaire verjaardagsfeest.