1992 -2017 Zilveren jubileum voor Fysiotherapie Nieuw Sloten

Overal lag nog zand in de nieuwbouwwijk en het tegelpad naar de praktijk werd snel voor de eerste cliënten aangelegd. Manueel therapeut Sjaak Holla blikt bij de25ste verjaardag van Fysiotherapie Nieuw Sloten aan de Berlaarstraat terug op mooie jaren en kijkt vooruit naar wat nog altijd het mooiste vak is.

Shirley Brandeis

Hoera, 25 jaar!
De praktijk is jarig, ja. We begonnen in een gloednieuwe wijk indertijd. Ik zat al 8 jaar in het vak toen ik op 20 juli 1992 hier startte met Fysiotherapie Nieuw Sloten; het is echt mijn kindje. Genoemd naar de wijk: Nieuw Sloten. De meest voor de hand liggende naam en handig als mensen je zoeken. Toen was de praktijkruimte nog de helft zo groot; later namen we het pand ernaast erbij.

V.l.n.r.: Carine Tonnis, Annemarie Delnoij, Stephanie Albers, Albert Tierie en Sjaak Holla

Is er veel veranderd in een kwart eeuw?
De wijk werd verder gebouwd, het team professionaliseerde, alles werd digitaler. Mensen kunnen tegenwoordig direct naar de fysiotherapeut, zonder doorverwijzing van de huisarts, en behandelingen zijn doelmatiger en korter geworden – mede door veranderingen bij de zorgverzekeraar. Tegenwoordig ben je ook meer coach van je cliënt en kun je bijvoorbeeld makkelijker vragen of men denkt dat een klacht stressgerelateerd is. Er is in deze tijd gewoon meer aandacht voor de geest. Zelfs yoga, dat voorheen zweverig werd gevonden, wordt nu als poweryoga op de sportschool gegeven. Ook was het vroeger een goed teken als je als fysiotherapiepraktijk een wachtlijst had; dan had je het kennelijk lekker druk. Tegenwoordig maken we juist elke dag ruimte voor mensen die dezelfde dag geholpen willen worden. Wat ook meer meespeelt, zijn reviews. Op www.zorgkaartnederland.nl kunnen mensen hun mening geven. Met gepaste trots kan ik zeggen dat wij bij de beste drie in Nederland staan. We scoren een 9.6!

En zo te zien werken jullie nog altijd met plezier.
We vinden het een prachtvak. We hebben tijd voor de mensen, zijn neutraal en mensen zien steeds dezelfde gezichten in onze praktijk, waar de medewerkers elkaar ook nog eens goed aanvullen. Iedereen blijft zich ook ontwikkelen, zowel binnen als buiten de praktijk. Albert Tierie is masseur en al 12 jaar bij Fysio Nieuw Sloten. Carine Tonnis en Stephanie Albers zijn beide fysiotherapeut en fitness trainer. Carine heeft orthopedische revalidatie als aandachtsgebied, werkt actief samen met de orthopeden van het Slotervaart Ziekenhuis, is ook werkzaam bij voetbalclub Nieuw Sloten en bij handbalvereniging Westsite en heeft zo goed als zeker haar Master Sportfysiotherapeut behaald. Stephanie specialiseert zich in de behandeling van oncologische patiënten en is in opleiding voor manueel therapeut. En ik doe alle nek- en rugklachten op de praktijk. Manuele therapie is mijn specialisatie. Sjaak Kraak noemde een cliënt me ooit; een leuke bijnaam!

Wat is onveranderd gebleven in al die jaren?
De mensen en hun klachten. Ja, men googlet vooraf wel eens wat, maar bouwt toch vooral op onze kennis. Volgens mij zei ik 25 jaar geleden in de krant al dat luisteren naar mensen het belangrijkste is. Dat is het nog steeds. Je wilt mensen beter maken. Dat geldt hier niet alleen voor cliënten. Een oud-patiënt, Annemarie Delnoij, raakte haar baan bij de bank kwijt, ging Diëtetiek studeren en zocht een plek van waaruit ze haar beroep kan uitoefenen. Die heeft ze nu twee dagen per week hier. Een mooie aanvulling voor ons en mooie kans voor haar. Samenwerken is leuk, daarom hebben we ook spreekuren bij onder andere het Gezondheidscentrum Vlaanderen. Al is de doorverwijzing niet meer nodig, een goed contact met huisartsen in de wijk is fijn.

Wie jarig is trakteert!
Dat doen we graag! Iedereen die zich in juli – de jubileummaand – inschrijft bij Fysio Nieuw Sloten krijgt een tegoedbon voor een massage bij onze masseur Albert Tierie. Mensen trakteren vind ik fijn. Toen ik 25 jaar in het vak zat, heb ik een speeltoestel in de speeltuin van Sloten geadopteerd, we hebben jaren onze naam als sponsor gegeven aan het toernooi van de Tennisvereniging in Osdorp. Toen ik vijftig werd hebben we met een concert in het Concertgebouw geld opgehaald voor een weeshuis voor met HIV besmette kinderen in Afrika, waar ik zelf op bezoek ben geweest. Zoals ik zal zei: trakteren is leuk! We sponsoren het buurtfeest van de straat hier, die ook haar 25ste verjaardag viert. En komend weekend gaan we met het hele team en familie naar Texel om te skydiven. Een dag later staan we gewoon weer klaar voor waar het om draait: de cliënten!
Fysio Nieuw Sloten – Berlaarstraat 10 – www.praktijkfysiotherapie.nl – 020 615 22 95 – fysionieuwsloten@hetnet.nl – Facebook: Fysiotherapie Nieuw Sloten – twitter.com/fysions