1500 gratis Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam West en Nieuw-West bij de Vrijheidskaravaan

5 mei 2015 vieren we 70 jaar vrijheid in Nederland. Wij zijn vrij om te delen en vrij om te zijn wie we willen zijn. Deze vrijheid gaat iedereen in Nederland aan, ongeacht kleur, culturele achtergrond, religie, seksuele voorkeur of leeftijd. In Amsterdam West en Nieuw-West wonen veel verschillende mensen samen met roots die niet altijd in Nederland begonnen zijn. Bevrijdingsdag gaat echter iedereen aan. Net zoals de tweede wereldoorlog iedereen aanging. Tienduizenden Marokkanen vochten tegen Hitler en duizenden sneuvelden. Naar schatting werden 20.000 joden gered door de  Turkse diplomaat Behiç Erkin. En zo heeft iedere wereldburger een verhaal dat gelinkt kan worden aan de onvrijheid van de tweede wereldoorlog en de vrijheid die wij nu in Nederland genieten.

Een mooi moment om samen met buren, artiesten en politici de maaltijd en de verhalen te delen.

Vrijheidsmaaltijden worden door heel Nederland georganiseerd, maar nooit eerder zo groots in Amsterdam West en Nieuw-West. Stichting Connect Initiatieven, Meram restaurants en Lucas Community laten deze Bevrijdingsdag 1500 mensen samen de maaltijd en de vrijheid delen. Een tweegangen ontbijt om 8:30u bij Meram Bos en Lommer, een grootse driegangen lunch om 12:00u op Plein ’40-’45, een diner om 17:30u bij de Lucas Community en een groots driegangen diner om 17:30u aan de Sloterkade naast restaurant Meram, worden geheel gratis verzorgd.

Naast heerlijk eten wordt deze kans ook aangepakt om stil te staan bij de vrijheid die we hebben. Jonge mensen delen hun gedachten middels gedichten en spoken word. Voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Amsterdam Job Cohen, Stadsdeelvoorzitter West Gerolf Bouwmeester en Stadsdeelvoorzitter Nieuw-West Achmed Baâdoud delen hun verhaal van vrijheid en eten samen met buurtbewoners de heerlijke gerechten.

Lopend Vuurtje – een Spel van de Vrijheid – van Urban Tribes faciliteert het dialoog aan tafel over actuele ontwikkelingen en brandende vraagstukken over vrijheid van beweging, religie en meningsuiting..!

Iedereen is welkom om gratis deel te nemen, er is geen aanmelding dus kom op tijd, want vol is vol.

Deze vrijheidsmaaltijden zijn onderdeel van de Vrijheidskaravaan, waarin ook The Cedar Network, het Onderhuids evenement, Artonefest, het reART collective Bevrijdingsconcert, Turkevi en Comedy for Freedom van Shizzle Comedy, door verschillende partners georganiseerd worden.

Programma Vrijheidsmaaltijden:

Ontbijt — 08:30 uur — Bos en Lommerplein bij restaurant Meram

Lunch — 12:00 uur — Plein ’40-’45 (gevolgd door reART Bevrijdingsconcert)

Diner –­- 17:30 uur — Oever van de Sloterplas, naast restaurant Meram (gevolgd door

Comedy for Freedom)

Diner — 17:30 uur — Lucas Community

Comedy for Freedom – Oever Sloterplas

Comedy for Freedom levert een bijdrage aan iedere vrijheidsmaaltijd

19:30 – 20:30 uur Rachid Larouz, Big Ed, Aries Aporkslede, Mo El Khamssi, THC Rocks en Arbidjan