12e Haarlemmermeers Scholieren Debattoernooi op 21 november

Zestien scholierenteams debatteren donderdag 21 november de hele dag in het raadhuis om de eer zich een jaar lang beste debaters van Haarlemmermeer te mogen noemen. Het is de twaalfde editie van een uniek debattoernooi.

Aan het toernooi doen dit keer teams mee van de KSH (winnaar van de elfde editie), het Haarlemmermeer Lyceum (dat zeven keer de eretitel in de wacht sleepte), het Nova College/mbo-ict en het Kaj Munk College.

Het toernooi begint om 9.30 uur precies, en duurt tot 16.00 uur.

Er zijn drie debatrondes voor de lunch (vanaf 12.00 uur) en twee debatrondes daarna.

Het finale debat is vanaf 14.50 uur in de Raadzaal, met na een kort juryberaad de uitslag en prijsuitreiking. Finaledebat en prijsuitreiking zijn live te volgen via https://gemeenteraad.haarlemmermeer.nl  

Debatten in het Haarlemmermeers Scholieren Debattoernooi toernooi gaan volgens het Amerikaans Parlementair systeem (gereguleerde volgorde van voorstanders-tegenstanders, met spreektijden en regels voor interrupties), over stellingen die een kwartier voor elke ronde bekend worden gemaakt, en waarbij de teams krijgen toegedeeld  of ze vóór of tégen de stelling zijn.

De finale is tussen de twee beste teams van de twee beste scholen. Daarnaast is er een puntenklassement en een prijs voor de beste individuele debater.

De stellingen van dit jaar zijn in handen van Alan Massom en Emma Bos, debaters van vorige edities van het toernooi.

De gemeenteraad organiseert het Haarlemmermeers Scholieren Debattoernooi in het kader van zijn programma Raadslid in de Klas (van basisschool tot vwo en mbo) , waarbij raadsleden vertellen over democratie en lokale politiek, op school in de klas of bij een bezoek van de klas aan de Raadzaal.

Het doel van het toernooi is jongeren op een leuke wijze in contact te brengen met de lokale politici. Bovendien hoopt de raad met het toernooi een bijdrage te leveren aan het curriculum van scholen. Met het leren debatteren, leren jongeren argumenteren, zich verbaal te uiten en te verplaatsen in de argumentatie van anderen, en andere meningen. Niet alleen goed voor democratie en politiek, ook handig en nuttig in het gewone leven.

Steeds meer middelbare scholen besteden aandacht aan debatteren en doen mee aan debattoernooien voor scholieren.

Het Haarlemmermeerse toernooi is uniek in Nederland, omdat raadsleden, ambtenaren van de gemeente en jongerenwerkers uit de gemeente in de jury zitten.

Sinds februari 2019 is de gemeenteraad ook gastheer van de Noord-Hollandse voorrondes van Op Weg naar het Lagerhuis. In 2020 zijn die op 26 februari en 13 maart.